HomeΚΡΗΤΗΕπί τάπητος σημαντικά ζητήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Επί τάπητος σημαντικά ζητήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, η στήριξή τους μέσω του επιδόματος ανεργίας, η καταβολή του εφάπαξ 20ετίας καθώς και η αντιμετώπιση ανασφάλιστων στα ξενοδοχεία, τέθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ βουλευτών και εκπροσώπων των εργαζομένων με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου, ο Υφυπουργός κ. Νάσο Ηλιόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Πάνος Κορφιάτης και εκπρόσωποι των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης, κ.κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης, Νίκος Κοκολάκης, Μανόλης Φουσταλυράκης, Νίκος Σμυρνάκης, Μαρία Μαρκάκη. Στην συνάντηση επίσης συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό ο κ. Παναγιώτης Προύτζος και Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν την αποκατάσταση του εργατοκτόνου νόμου 3986/11 και την στήριξη των εποχικά ανέργων αυξάνοντας τους μήνες επιδότησης αναλόγως των μηνών απασχόλησης καθώς και να μην υπάρχει όριο στην αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου, της διάρκειας επιδότησης λόγω ανεργίας.

Ειδικότερα, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης σε ποσοστό 90% είναι εποχικοί εργαζόμενοι, που σημαίνει ότι το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα τους καθορίζεται από τις αποδοχές που αμείβονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εργάζονται και κατά συνέπεια οι δωδεκάμηνοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί βασίζονται στους έξι με επτά περίπου μισθούς.

Επιπλέον αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι γυναίκες ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίες αν τεκνοποιήσουν στη περίοδο που είναι κλειστές οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες ως εν δυνάμει άνεργες και δεν τους παρέχεται η παραμικρή υποστήριξη. Ακόμη, οι εκπρόσωποι των σωματείων και της Ομοσπονδίας ζήτησαν από την Υπουργό να δοθεί παράταση στο καθεστώς εικοσαετίας για την χορήγηση των εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σε όσους στο μεταξύ συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε ότι «η Κρήτη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και καλύτερους τουριστικούς προορισμούς ενώ οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί έχουν επενδύσει στον τουρισμό. Στα πολλά ξενοδοχεία που εδράζονται στο νησί απασχολούνται υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση και εξέλιξη της ποιότητας του τουρισμού και των οποίων η φύση της δουλειάς, λόγω εποχικότητας συνεπάγεται απασχόληση συγκεκριμένους μήνες το χρόνο». Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεως στα αιτήματα των εκπροσώπων των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων, θέτοντας κίνητρα για την αποφυγή της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο και στηρίζοντας ουσιαστικά την επιβίωση των εργαζομένων στον Τουρισμό αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Τέλος επισήμανε για ακόμα μια φορά την ανάγκη για εντατικοποίηση ελέγχων και ενεργοποίηση όλων των εκλεκτικών μηχανισμών.

Τόσο η Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός διαβεβαίωσαν τους παρευρισκόμενους ότι θα εξετάσουν τις θέσεις των εργαζομένων όπως αυτές καταγράφονται στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι τελευταίοι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση