Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην… Ελούντα όπου διεξάγονται οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

 

Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών και διεξάγεται στην Κρήτη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μια απόφαση που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στον γεωστρατηγικό ρόλο του νησιού.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος έφθασε χθες στο Ηράκλειο, υποδέχθηκε αρχικά τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έφτασε πρώτος στις εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας και κατόπιν γύρω στις 10:30 τον Αιγύπτιο ηγέτη Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έφθασε με την πολυάριθμη συνοδεία του.

Στις επαφές με τον Νίκο Αναστασιάδη κυριάρχησε το ζήτημα της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το εθνικό ζήτημα της μεγαλονήσου, ενώ οι επαφές με τον Φατάχ αλ Σίσι επικεντρώθηκαν στις διμερείς οικονομικές συνεργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια, ενώ πλήθος δημοσιογράφων βρίσκεται στο ξενοδοχείο «Elounda Peninsula» για να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις επίσημες ανακοινώσεις και τις υπογραφές των συμφωνιών μεταξύ των τριών πλευρών.

Εικόνες από την Τριμερή Σύνοδο:

Τι θα υπογραφεί

Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, τα εξής κείμενα:

Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση