HomeHL-CultureΜ. Ταταράκης: Η έρευνα «εργαλείο» για την εξέλιξη μιας κοινωνίας

Μ. Ταταράκης: Η έρευνα «εργαλείο» για την εξέλιξη μιας κοινωνίας

Σήμερα η «Βραδιά του Ερευνητή»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον κόσμο του ερευνητή θα περιηγηθούν σήμερα οι επισκέπτες του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser CPPL στο ερευνητικό κέντρο στα Τρία Μοναστήρια

Τα πεδία εξάπλωσης της έρευνας καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα από τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την εκπαίδευση έως και την εξερεύνηση του σύμπαντος, του φωτός , των άστρων…πόσοι όμως έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν για μια ημέρα στη θέση του ερευνητή και να δημιουργήσουν στο εργαστήριο τα …δικά τους άστρα ή τον ήλιο, να κάνουν πειράματα φυσικής και να ακούσουν από τους ερευνητές πως εργάζονται επάνω σε διαφορετικά αντικείμενα έρευνας;

Η δυνατότητα αυτή δίνεται σήμερα σε μικρούς και μεγάλους Ρεθυμνιώτες που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με επιστήμονες του κλάδου και να εξερευνήσουν οι ίδιοι ένα αντικείμενο από όσα προσφέρονται στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή».

Οι εκδηλώσεις για την «Βραδιά του Ερευνητή» θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser CPPL του ΤΕΙ Κρήτης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο μικροί και μεγάλοι επισκέπτες να έχουν μια πρώτη επαφή και να εξοικειωθούν με τον κόσμο της έρευνας. Οι εκδηλώσεις για τη βραδιά του ερευνητή διοργανώνονται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει ανελλιπώς τη διοργάνωση εκδηλώσεων από την έναρξη του θεσμού το 2005, είναι δωρεάν και περιλαμβάνει δράσεις για επισκέπτες κάθε ηλικίας. Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης, στα Τρία Μοναστήρια από τις 5 το απόγευμα. Πέραν από τις εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις και τα πειράματα στα οποία μπορεί να λάβει μέρος το κοινό, θα υπάρχει και μουσική εκδήλωση καθώς και σχετικό μπουφέ.

Ο καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος Και Laser Του ΤΕΙ Κρήτης κος Μιχάλης Ταταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM έδωσε μια «γεύση» από όλα όσα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να δει για τον κόσμο της έρευνας, ένα πεδίο πολύ σημαντικό στην καθημερινότητά των πολιτών αλλά συχνά αθέατο στην ερευνητική του διάσταση στο ευρύ κοινό.

Η έρευνα στην Ελλάδα, πάντως όπως επεσήμανε ο κος Τατράκης αποτελεί ένα πεδίο πολλά υποσχόμενο , ενώ παρά την υποχρηματοδότηση η ερευνητική δουλειά των Ελλήνων επιστημόνων βρίσκεται ψηλά σε διεθνές επίπεδο.

Μικροί και μεγάλοι σε ρόλο ερευνητή

Σε ό,τι αφορά τη δράση ο κος Ταταράκης εξήγησε πως μέσα από τις εκδηλώσεις για τη Βραδιά του Ερευνητή δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, φοιτητές, γονείς και παιδιά να συμμετέχουν , να δουν τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η έρευνα και να γνωρίσει πως όλα όσα χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του αποτέλεσαν πεδίο έρευνας και πολυετούς ενασχόλησης από πλευράς των επιστημόνων.

Μεταξύ άλλων ο κος Ταταράκης ανέφερε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα για τον τρόπο που η επιστήμη βρίσκεται σε όλα τα σκέλη της καθημερινότητας. «Είναι μια δράση που δείχνει πως προχωρά η επιστήμη, δείχνει πως έχουν προκύψει αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα ως τεχνολογία.

Για παράδειγμα χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο ευρέως. Η έρευνα, για να μπορούμε εμείς σήμερα να χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο, γινόταν για 25 χρόνια. Ο κόσμος δεν γνωρίζει και λογικό είναι, αφού δεν έχει τριβή με την έρευνα, πως παράγεται η τεχνολογία και η νέα επιστήμη που εμείς στην κοινωνία μας χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για τον κόσμο για τον πολίτη του Ρεθύμνου, να έρθει στο ερευνητικό κέντρο , να συμμετέχει στις ερευνητικές δράσεις και στα πειράματα που έχουμε στήσει για τον κόσμο», ανέφερε ο ίδιος.

Πρόσθεσε μάλιστα αναφερόμενος σε ορισμένα μόνο πειράματα από αυτά που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες σήμερα στο πλαίσιο της «Βραδιάς Ερευνητή»: «Ενδεικτικά, θα χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία λέιζερ για να φτιάξουμε στο εργαστήριο ένα μικρό ήλιο, κάτι στο οποίο θα συμμετέχει ο κόσμος , μια κουκίδα δηλαδή μέσα στο χώρο με συνθήκες θερμοκρασίας και πυκνότητας κοντά σε αυτές που υπάρχουν στον ήλιο και θα μπορεί να δει το φως που παράγεται .

Άλλα πειράματα έχουν σχέση με τον πολιτισμό μας, όπως πειράματα πιστοποίησης της κρητικής λύρας με χρήση της τεχνολογίας του ερευνητικού κέντρου. Ο κόσμος θα δει πως ένα λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και πρόληψη θεμάτων που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της λύρας και θα δει πειράματα συμβολής με λέιζερ. Θα εξηγήσουμε στον κόσμο και θα συμμετέχει στο πως χρησιμοποιούμε το λέιζερ για τη δομική ακεραιότητα των έργων τέχνης, ένα θέμα πολύ σημαντικό για την κοινωνία και τον πολιτισμό».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά στο χώρο θα υλοποιούνται διαδραστικά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι μικροί ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν πεδία της επιστήμης μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. «Τα παιδιά θα δουν διαδραστικά πειράματα και παιχνίδια σε σχέση με το φώς, την ανάκλαση και διάθλαση του φωτός, θα δούμε πως κάμπτεται η ακτινοβολία του λέιζερ μέσα σε νερό. Θα εξηγήσουμε στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τι είναι η πόλωση του φωτός. Στοχεύουμε τα παιδιά να ενθουσιαστούν με την έρευνα, να δουν πως γίνεται , να μιλήσουν με τους ερευνητές , και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και σε κάθε περίπτωση να δει στο δικό μας ερευνητικό κέντρο. Τι έρευνα γίνεται και πως εμείς ασχολούμαστε με αυτήν».

 «Η έρευνα είναι το κυριότερο εργαλείο εξέλιξης μίας κοινωνίας»

Η έρευνα όπως τόνισε ο κος Ταταράκης είναι ένα ευρύ πεδίο που εκτείνεται σε πολλά και σημαντικά σκέλη της καθημερινότητας και την εξέλιξης της κοινωνίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος μάλιστα: «Η έρευνα είναι το κυριότερο εργαλείο της εξέλιξης μιας κοινωνίας. Όταν χρησιμοποιείται για καλό σκοπό μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της κοινωνίας. Για παράδειγμα ο μαγνητικός τομογράφος που χρησιμοποιούμε σήμερα για την υγεία μας .

Η έρευνα πήρε περίπου 25 με 30 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να μπει σε κλινικές έρευνες ο μαγνητικός τομογράφος. Τα πάντα τα οποία χρησιμοποιούμε σήμερα για πολύ σημαντικές δράσεις της ζωής μας ο πολιτισμός, η υγεία, η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά ,ο τρόπος που χτίζουμε τα σπίτια μας ,που διδάσκουμε τα παιδιά μας στα σχολεία και στα πανεπιστήμια είναι συνυφασμένα με την έρευνα».

 «Όλοι οι ερευνητές είχαν ένα έναυσμα στην παιδική τους ηλικία»

Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει ένα κίνητρο για τους ερευνητές του μέλλοντος, τα παιδιά, αφού όπως τόνισε ο κος Ταταράκης όλοι οι επιστήμονες είχαν κάποιο ερέθισμα που τους οδήγησε στην έρευνα σε πολύ νεαρή ηλικία.

Ο κος Ταταράκης εξήγησε: «Όταν έρθει ένας μικρός μαθητής και ασχοληθεί με ένα όμορφο πείραμα είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργηθεί μέσα του ένα ωραίο αίσθημα , ότι ασχολήθηκε με την έρευνα, ανακάλυψε κάτι νέο στο εργαστήριο και δημιούργησε κάτι. Όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα κάποια στιγμή στη ζωή τους στα παιδικά τους χρόνια ή στα πρώτα χρόνια φοίτησής τους είχαν ένα τέτοιο έναυσμα».

Προσπάθειες για την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα

«Η έρευνα για να πάει μπροστά θέλει μεράκι από τους ερευνητές , κόπο , δουλειά και χρηματοδότηση», επεσήμανε ο κος Ταταράκης και πρόσθεσε πως παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχει μεράκι αλλά και ερευνητές υψηλού κύρους και επιπέδου η χρηματοδότηση παραμένει χαμηλή. «Για να πάει μπροστά η έρευνα θέλει χρήματα , για να αγοραστεί εξοπλισμός, να φτιαχτούν ερευνητικά κέντρα. Αυτά τα χρήματα και με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια είναι ένα θέμα δύσκολο. Γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να στηρίξει τον ερευνητή, τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε τη χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα στα επίπεδα των άλλων εξελιγμένων κρατών» ανέφερε ο κος Ταταράκης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως για τη Βραδιά Ερευνητή στο ερευνητικό κέντρο στα Τρία Μοναστήρια θα διατεθούν λεωφορεία του ΚΤΕΛ με δρομολόγια από και προς τον χώρο της εκδήλωσης. Η αναχώρηση από τη στάση του ΚΤΕΛ ανατολικά του δημοτικού κήπου θα γίνει τις ώρες 16:30, 17:30, 18:30 ενώ η αναχώρηση από το ερευνητικό κέντρο για το Ρέθυμνο θα γίνεται στις 19:30 και 22:00, μετά το τέλος της εκδήλωσης. Η πρόσβαση είναι εύκολη και για όσους μετακινηθούν με τα οχήματά τους, αφού στο σημείο υπάρχει χώρος στάθμευσης με μεγάλη χωρητικότητα αλλά και σήμανση για τους επισκέπτες.
goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση