Άρωμα… εκλογών φαίνεται τελικά πως έχει η σημερινή αιφνίδια επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά.

Στην αρχή της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας των Χανίων ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πως σκοπός του είναι να ελέγξει, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, την πορεία των έργων που είχε εξαγγείλει. Μάλιστα, ο ίδιος εξήγγειλε την περιοδεία του σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος κατά την διάρκεια του φθινοπώρου.

«Θα αναρωτιέστε γιατί ήρθα πριν τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη.  Ο λόγος δεν είναι ότι διπλώνει ο χάρτης και συμπίπτουν. Ο λόγος είναι γιατί έχω αποφασίσει να ξεκινήσω από σήμερα και όλο το φθινόπωρο, μια σειρά από περιοδείες και συναντήσεις με τους φορείς σε κάθε Περιφέρεια, για να ελέγξουμε μαζί το πώς προχωρά η υλοποίηση των εξαγγελιών που από κοινού καταλήξαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια.

Που κατά την άποψή μου ήταν μια πολύ σημαντική τομή, ένας θεσμός, που μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει συλλογικά να κουβεντιάζουμε, να συνθέτουμε και να καταλήγουμε σε αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του κάθε τόπου ξεχωριστά, για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.

Για εμένα, λοιπόν, αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να δούμε την ταχύτητα υλοποίησης, πού υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Διότι εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα από κοινού σχεδιάσαμε, πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

https://vimeo.com/288321527

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες για τα μεγάλα έργα της Κρήτης.

«Γνωρίζω ότι για την Περιφέρεια Κρήτης έχουν τα τρία αυτά χρόνια δρομολογηθεί πιστώσεις ικανοποιητικές, μεγαλύτερες σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η δρομολόγηση των πιστώσεων, αλλά και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και εκδηλώσεις-ξέρεις εσύ από αυτές αγαπητέ Περιφερειάρχη- για να ξεκινήσει η υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων για την περιοχή.

Συνολικά για την Περιφέρεια της Κρήτης», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας ενώ μίλησε και για τα Χανιά λέγοντας: «Και βεβαίως, για τα Χανιά και για το νομό, εκτός από σημαντικά έργα σαν αυτά που είπαμε πιο πριν, την Παλαιόχωρα,  Κάνδανο, Αποκόρωνα, εμείς θέλουμε να τρέξουν πιο γρήγορα και έργα ιδιαίτερης σημασίας, αγαπητέ Δήμαρχε, για την πόλη των Χανίων.

Όπως η μεταφορά του στρατοπέδου και μια σειρά από άλλα, τα οποία θα τα κουβεντιάσουμε και θα μας πείτε και καινούρια. Ποτέ δεν θα μείνουμε χωρίς στόχους, καινούριες ανάγκες και καινούρια αιτήματα».

Την επίσπευση του ΒΟΑΚ και των αναπτυξιακών έργων της Κρήτης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης

Την επίσπευση των διαδικασιών στο ΒΟΑΚ για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο από την Κίσσαμο μέχρι την Σητεία, και την προώθηση των αναπτυξιακών έργων της Κρήτης, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη συνάντηση τους στα Χανιά, και στην σύσκεψη με την συμμετοχή, υπουργών, βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Στο κτίριο της Περιφέρειας στα Χανιά τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής κι άλλα στελέχη της Περιφέρειας.
Μάλιστα μιλώντας για τον ΒΟΑΚ ζήτησε να τρέξουν οι διαδικασίες και να δημοπρατηθούν τα 25 εκατομμύρια που αφορούν την οδική ασφάλεια, ενώ τόνισε ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης και η Περιφέρεια μπορούν να κάνουν το έργο και ότι δεν χρειάζεται να έχει τον συντονισμό και την δημοπράτηση των έργων το Υπουργείο.
Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ Αρναουτάκης ανέφερε ότι στη συνάντηση «συζητήσαμε όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης, από το Βόρειο Οδικό Άξονα που θα ξεκινά από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, το μεταφορικό ισοδύναμο, από το οποίο θα πρέπει να επωφεληθεί και η Κρήτη, το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στο νησί, όπως επίσης και η ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης με την διασύνδεση της με την ηπειρωτική χώρα.” Ο Περιφερειάρχης, είπε ότι για όλα τα θέματα πήραμε απαντήσεις, χρειάζεται όμως να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και έδωσε εντολή ο κ. Πρωθυπουργός στον κ. Πολάκη να συντονίσει όλους για να «τρέξουν» γρηγορότερα και να ξεμπλοκάρουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο κ Αρναουτάκης εκτίμησε ότι, με τη συνάντηση αυτή μπορούν να «τρέξουν» γρηγορότερα τα έργα, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ΒΟΑΚ λέγοντας ότι “οι διαδικασίες πρέπει να είναι ακόμα γρηγορότερες, είναι στη θετική κατεύθυνση αυτή η πρόταση του Υπουργείου αλλά πρέπει να δημοπρατηθούν τα 25 εκ. ευρώ που αφορούν την οδική ασφάλεια για τον ΒΟΑΚ και τα οποία χρήματα τα έχει του Υπουργείο Υποδομών. Η θέση η δική μας είναι πάλι η ίδια, ότι, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης , η Περιφέρεια μπορεί να κάνει το έργο και δεν χρειάζεται να έχει το Υπουργείο το συντονισμό και την δημοπράτηση των έργων.”
Για το αεροδρόμιο Καστελίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε την εκτίμηση , ότι, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν «κλείσει» όλες οι διαδικασίες και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η έγκριση από τη Βουλή.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός στάθηκε στον ΒΟΑΚ αλλά και το αεροδρόμιο Καστελίου.

«Και θα ήθελα βέβαια, να δούμε και με τον Περιφερειάρχη, ειδικότερα το ζήτημα του ΒΟΑΚ, την εξέλιξη και δρομολόγηση των διαδικασιών, αλλά και του αεροδρομίου στο Καστέλι. Προσπάθησα να κάνω μία πρώτη καταγραφή, αλλά φαντάζομαι ότι εδώ θα καταγράψω πολλά περισσότερα με τις δικές σας παρεμβάσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν την μεγάλη σύσκεψη, προηγήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τα μεγάλα έργα της Κρήτης, όπως ο ΒΟΑΚ, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Απόστολος Βουλγαράκης, Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι του νομού, οι Κρητικοί υπουργοί, Γιάννης Σταθάκης και Παύλος Πολάκης που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης αλλά και η κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου.

Μικροεντάσεις λίγο πριν την άφιξη του πρωθυπουργού

«Θερμή» υποδοχή είχε ετοιμάσει μία ομάδα Χανιωτών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Δικαστηρίων με πανό και πλακάτ με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το Μακεδονικό. Μάλιστα, υπήρχαν αρκετές αφίσες σε στύλους που υπήρχε η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με την λέξη «Ανεπιθύμητος».

https://vimeo.com/288306903

Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, φωνάζοντάς τον «προδότη» ενώ οι αστυνομικοί – που έχουν κατακλύσει το κέντρο στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων ασφαλείας – απομάκρυναν ένα ζευγάρι που κρατούσε μία ελληνική σημαία και μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με την λέξη «Ανεπιθύμητος».

tsipras3

Ξεναγήθηκε στις ΤΟΜΥ ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεναγήθηκε στις δύο ΤΟΜΥ που λειτουργούν στα Χανιά και συγκεκριμένα στον χώρο του παλιού νοσοκομείου.

https://www.youtube.com/watch?v=w3NNRv_VRTQ&feature=youtu.be

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού:

«Τώρα που ανασαίνουμε, γιατί μετά τη λήξη των μνημονίων αρχίζουμε να παίρνουμε ανάσες, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για μας, να επιβλέψουμε, και εγώ προσωπικά, την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Είχα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους Δημάρχους του Νομού Χανίων και τον Περιφερειάρχη. Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε εξαγγείλει μεγαλόπνοους σχεδιασμούς. Είναι στοίχημά μας, αυτοί να προχωρήσουν γρήγορα.

Επισκέφτηκα εδώ μια Τοπική Μονάδα Υγείας, δύο, γιατί συστεγάζονται, που είναι, θα έλεγα, μια πολύ σημαντική θεσμική τομή για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Αν θέλετε, είναι επίσης ένα στοίχημα για μας, αξιακού χαρακτήρα στοίχημα. Διότι, εδώ, προσέρχονται κυρίως πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά ιατρεία. Μεγάλη μάζα πληθυσμού, που πριν εγκαινιάσουμε αυτό τον θεσμό, ήταν σε κοινωνικά ιατρεία ή χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας, πλέον, έχουν πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας. Είναι ένα έργο σημαντικό και έχει ιδιαίτερη σημασία να βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να καλύψουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών»

 

Με μαντινάδες υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό οι κάτοικοι της μαρτυρικής Κανδάνου.
«Χίλια καλωσορίσατε,
κι ας κάνατε τον κόπο,
ήρθατε και τιμήσατε
τονε δικό μας τόπο»
Μαντινάδα που του αφιέρωσε ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Γιώργος Βακάκης.
Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε την έκθεση ιστορικού και λαογραφικού υλικού από το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου, που φιλοξενείτε στο χώρο του παλιού Δημαρχείου, ενώ ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για τα ιστορικά γεγονότα.

Ο Τσίπρας επαναφέρει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ένα ιστορικό χρέος δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Κάνδανο, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στα Χανιά, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής

Όπως τόνισε μιλώντας στο δημαρχείο της πόλης, «είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε το πόρισμα για τις διεκδικήσεις, το οποίο θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους στην Ολομέλεια της Βουλής για τις περαιτέρω κινήσεις μας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση