HomeHL-CultureΠέθανε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Πέθανε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Ο θάνατός του επήλθε από επιπλοκές που του προκάλεσε η πνευμονία - Ήταν 91 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 91 ετών ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Εβανς, επί πολλά έτη φίλο του Σάιμον, ο διάσημος συγγραφέας απεβίωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής σε νοσοκομείο του Μανχάταν, ύστερα από επιπλοκές που του προκέλεσε η πνευμονία.

Ο Σάιμον υπήρξε ένας εκ των πλέον επιτυχημένων και προβεβλημένων θεατρικών συγγραφέων στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία Tonys, με ένα Πούλιτζερ και με το βραβείο «Mark Twain».

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και σχεδόν ίδιο αριθμό σενάρια ταινιών.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει λάβει περισσότερα Oscar και Tony υποψηφιότητες από κάθε άλλο συγγραφέα, πολλοί θεωρούν ότι έχει υποτιμηθεί ως θεατρικός συγγραφέας κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, επειδή έγραψε κωμωδίες παρά δράμα.

Μερικά από τα σημαντικότερα  έργα του ήταν τα «Ξυπόλητοι στο πάρκο»,  «Το κορίτσι του αποχαιρετισμού»,  «Ο φυλακισμένος της  διπλανής πόρτας», «Οι ηλίθιοι», «Sweet Charity» και άλλα.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Γεννημένος στις 4 Ιουλίου 1927 στο Μπρονξ, ο Μάρβιν Νιλ Σάιμον ήταν γιος του πωλητή ενδυμάτων, Άιρβιν Σάιμον, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένειά του, όταν εκείνος ήταν παιδί, αφήνοντας στη μητέρα του, Μέι, τη φροντίδα του Νιλ και του μεγαλύτερου αδελφού του, Ντάνι. Ακόμη και όταν η οικογένεια ήταν μαζί, η διάθεση σκοτείνιαζε από τους συχνούς καυγάδες των γονιών του.

Οι εντάσεις της οικογένειας, η οποία μετακόμισε στο Washington Heights του Μανχάτα, όταν ο Σάιμον ήταν 5 ετών, θα έβρισκαν έδαφος σε πολλά από τα έργα του, κυρίως στην τελευταία τριλογία του, αλλά και στις πρώτες κωμωδίές που έγραψε, όπως η “Come Blow Your Horn” (1961), που πραγματεύεται έναν νεαρό άντρα που φεύγει από το σπίτι του, ακολουθώντας τον μεγαλύτερο αδελφό του. Και όταν τελικά, η οικογένεια διαλύθηκε, ο Σάιμον πήγε να μείνει με τα ξαδέλφια του, ενώ ο αδελφός του με τη θεία του, καταστάσεις οι οποίες αντανακλώνται στο έργο “Lost in Yonkers.”.

Ένα μεγάλο όνομα στο Μπρόντγουεϊ

Ο Νιλ Σάιμον ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας σκετς και επιθεωρήσεις. Η πρώτη του δουλειά ήταν το ”Catch a star” το 1955 το οποίο ανέβηκε στο θέατρο του Μπρόντγουεϊ

Το «Παίξε την τρομπέτα σου», το έργο, το οποίο ο Σάιμον έγραψε μαζί με τον αδελφό του, Ντάνι, για να ξεφύγει από τη σκλαβιά του να γράφει κωμωδίες για την τηλεόραση και το οποίο «ανέβηκε» για 677 παραστάσεις, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού.

Ωστόσο, το «Ξυπόλητοι στο πάρκο», μία κωμωδία εμπνευσμένη από τις εμπειρίες τις δικές του και της νεαρής γυναίκας του ήταν αυτό που έκανε τον Σάιμον ένα όνομα του Μπρόντγουεϊ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση