HomeHL-HealthΚαθηγήτρια του Χάρβαρντ αποδομεί το λάδι καρύδας

Καθηγήτρια του Χάρβαρντ αποδομεί το λάδι καρύδας

Είναι σκέτο δηλητήριο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το λάδι καρύδας έχει γίνει της μόδας, καθώς σύμφωνα με έρευνες έχει ωφέλιμα χαρακτηριστικά για τον ανθρώπινο οργανισμό  και βοηθά στο κάψιμο λίπους. Ωστόσο, καθηγήτρια της της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έρχεται να τα ανατρέψει όλα, λέγοντας ότι πρόκειται για σκέτο… δηλητήριο.

Η δρ. Karin Michels, η οποία ηγείται και του ερευνητικού ογκολογικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, σε 50λεπτη βιντεοσκοπημένη ομιλία της τόνισε τα νέα δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε στο ακροατήριο ότι το «έλαιο καρύδας είναι σκέτο δηλητήριο και μία από τις χειρότερες τροφές που μπορεί κανείς να καταναλώσει», όπως γράφει η γερμανική έκδοση του Business Insider.

Το βίντεο, το οποίο από τη στιγμή της δημοσίευσής του έχει γίνει viral, ρίχνει λάδι στη φωτιά της διαμάχης για τις διατροφικές ιδιότητες. Πολλοί θεωρούν το έλαιο καρύδας ως απαλλαγμένο από κακό λίπος, ωστόσο η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας έχει συστήσει στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωσή του.

Αν και το λάδι αυτό έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλές, οι καρδιολόγοι γνωρίζουν καλά ότι, ναι μεν είναι γευστικό, αλλά είναι επιβλαβές για τις αρτηρίες.

Η δρ. Michels λέει ότι είναι πολύ χειρότερο από το λαρδί (το λίπος από την κοιλιά του γουρουνιού).

Κι όμως μία έρευνα το 2016 είχε καταδείξει ότι 70% των Αμερικανών θεωρούσε το έλαιο καρύδας ως ένα από τα πιο υγιεινά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η άνοδος στις πωλήσεις ελαίου καρύδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έπειτα από δύο μελέτες του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που εξέτασαν τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, ένα είδος που υπήρχε στις καρύδες. Οι συμμετέχοντες που τα κατανάλωσαν, έκαψαν περισσότερο λίπος και το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως το Άγιο Δισκοπότηρο της καύσης λίπους.

Η ιατρική βιομηχανία, παρόλα αυτά, δεν πείστηκε, ούτε καν και η συντάκτρια της μελέτης, η οποία εξήγησε ότι οι καρύδες περιέχουν μόνο 14% των λιπαρών οξεών μέσης αλυσίδας, ενώ οι συμμετέχοντες της έρευνας κατανάλωσαν το 100%.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση