HomeHL-HealthΑν απαντήσεις «ναι» σε αυτές τις 9 ερωτήσεις νιώθεις συναισθηματικά ασφαλής, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Αν απαντήσεις «ναι» σε αυτές τις 9 ερωτήσεις νιώθεις συναισθηματικά ασφαλής, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Αν απαντήσεις «ναι» σε αυτές τις 9 ερωτήσεις νιώθεις συναισθηματικά ασφαλής, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι νιώθουν δύναμη, αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Ζουν με αυθεντικό τρόπο και είναι εστιασμένοι στις δικές τους αξίες και πεποιθήσεις, ακόμη και  αν εκνευρίζουν τους άλλους όταν το κάνουν.

Η Dr. Cortney Warren, Contributor , ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ έχει παρατηρήσει πώς η συναισθηματική ασφάλεια μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν περισσότερη ευγνωμοσύνη για τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους, καθώς και να είναι πιο δημιουργικοί, αυθόρμητοι και ελεύθεροι.

Εάν απαντήσετε «ναι» σε οποιαδήποτε από τις 9 ερωτήσεις που ακολουθούν, είστε συναισθηματικά πιο ασφαλείς από τους περισσότερους ανθρώπους:

Μπορείτε να ακούσετε διαφορετικές απόψεις με τις οποίες διαφωνείτε;

Μπορείτε να θέσετε υγιή όρια;

Μπορείτε να παραδεχτείτε όταν κάνετε λάθος;

Γνωρίζετε τις βασικές αξίες και τις πεποιθήσεις σας;

Μπορείτε να εκφράσετε αρνητικά συναισθήματα με σεβασμό;

Μπορείτε να δέχεστε την κριτική από τους άλλους;

Προσπαθείτε συνεχώς να αλλάζετε και να μεγαλώνετε;

Μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να αντιδρά παρορμητικά;

Πιστεύετε ότι θα είστε εντάξει, όποιες προκλήσεις κι αν συναντήσετε;

Μπορείτε να ακούσετε διαφορετικές απόψεις με τις οποίες διαφωνείτε;

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι είναι σε θέση να ακούσουν άλλες απόψεις χωρίς να αντιδράσουν σε αυτές με επιθετικό τρόπο. Αντί να ξεκινήσουν μία διαμάχη, προτιμούν προσέγγιση με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, μια ευέλικτη και μη επικριτική εξερεύνηση της πραγματικότητας ενός άλλου ανθρώπου, ακόμη και σε περιόδους σύγκρουσης και διαφωνιών.

Μπορείτε να θέσετε υγιή όρια;

Η συναισθηματική ασφάλεια συνδέεται με τη γνώση του εαυτού σας και τον καθορισμό των ορίων με βάση τις αξίες σας. Κατά συνέπεια, οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι μπορούν να διατυπώσουν πώς θέλουν να τους φέρονται και να θέτουν κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα ανταποκριθούν εάν δεν τηρούνται αυτά τα όρια.

Μπορείτε να παραδεχτείτε όταν κάνετε λάθος;

Όλοι μας κάνουμε λάθος μερικές φορές, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούμε. Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν πότε έχουν κάνει ένα λάθος, να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητήσουν συγγνώμη για τις πράξεις τους.

Γνωρίζετε τις βασικές αξίες και τις πεποιθήσεις σας;

Είστε σε θέση να επικοινωνήσετε την άποψή σας με σεβασμό, ακόμα και όταν οι άλλοι μπορεί να διαφωνούν έντονα;  Η συναισθηματική ασφάλεια συνδέεται με το να είναι κανείς αυθεντικός, να γνωρίζει τις αξίες του και να ενεργεί με τρόπο που να είναι συνεπής με αυτές, σε όλες τις καταστάσεις της ζωής.

Μπορείτε να εκφράσετε αρνητικά συναισθήματα με σεβασμό;

Το να είσαι συναισθηματικά ασφαλής σημαίνει να επικοινωνείς τα συναισθήματά σου με σεβασμό που εστιάζει στην εσωτερική σου εμπειρία. Συχνά, αυτό αντικατοπτρίζεται χρησιμοποιώντας λέξεις, όπως “αισθάνομαι” ή “νομίζω”, αντί να κατηγορείς άλλους για πράγματα και περιστάσεις.

Μπορείτε να δέχεστε την κριτική από τους άλλους;

Το να λαμβάνετε εποικοδομητικό feedback χωρίς να το απορρίπτετε αμέσως ή να ξεσπάτε, είναι ένα βασικό σημάδι συναισθηματικής ασφάλειας.  Σημαίνει ότι έχετε μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού σας που λαμβάνει υπόψη τις προοπτικές και τις απόψεις των άλλων σχετικά με την προσέγγισή σας στα πράγματα, χωρίς να παίρνετε την κριτική προσωπικά.

Προσπαθείτε συνεχώς να αλλάζετε και να ωριμάζετε;

Οι πιο ασφαλείς συναισθηματικά άνθρωποι εκτιμούν το ταξίδι της ζωής και τη διαδικασία της εξέλιξης με την πάροδο του χρόνου.  Δεν φοβούνται να αγκαλιάσουν την αλλαγή. Βρίσκουν χαρά και ικανοποίηση στην ιδέα να μάθουν πράγματα και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να αντιδρά παρορμητικά;

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι τείνουν να είναι επιδέξιοι στο να επιλέγουν σκόπιμα τις αντιδράσεις τους σε δύσκολες καταστάσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι συνήθως αντιδραστικοί ή παρορμητικοί στις σχέσεις τους και μπορούν να εκφραστούν ξεκάθαρα, ακόμη και όταν είναι θυμωμένοι ή ταραγμένοι.

Πιστεύετε ότι θα είστε καλά, όποιες προκλήσεις κι αν συναντήσετε;

Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και γενικά αποδέχονται ότι θα αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που θα εμφανιστούν στον δρόμο τους. Έχουν επίσης μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς, το οποίο τους βοηθά να ξεπεράσουν τις δύσκολες καταστάσεις, τα προβλήματα και τις προκλήσεις.

Το να είμαστε συναισθηματικά ασφαλείς όχι μόνο ενισχύει την ψυχική μας υγεία, αλλά μας δίνει την αυτοπεποίθηση να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να εκφραζόμαστε ελεύθερα χωρίς τον φόβο της απόρριψης. Όσο πιο ασφαλείς νιώθουμε μέσα μας, τόσο περισσότερη ελευθερία έχουμε για να απολαμβάνουμε τη ζωή μας ενώ χτίζουμε ουσιαστικές, αυθεντικές σχέσεις.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση