Ανακοινώθηκε το πρώτο αποτέλεσμα της αυτοψίας για την μόλυνση που προκλήθηκε στην περιοχή του Καρτερού, η οποία ήρθε στο φως μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του cretapost για την θαλάσσια ρύπανση που παρατηρήθηκε στην Φλώριδα.

Η αυτοψία έγινε από κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας του Ηρακλείου ενώ το αποτέλεσμα της έκθεσης – σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Παττακό – αναφέρει πως η μόλυνση προκλήθηκε από διαρροή που υπέστη ένας τσιμεντένιος αγωγός ομβριών που βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή.

«Η αυτοψία για τον εντοπισμό ύποπτης ρύπανσης έγινε με εντολή δημάρχου Ηρακλείου προς την δημοτική αστυνομία και τον εντεταλμένο σύμβουλο προκειμένου να συνδράμουμε στο έργο των αρμοδίων κρατικών και αστυνομικών υπηρεσιών, στον εντοπισμό της ύποπτης πηγής ρύπανσης στην συγκεκριμένη περιοχή. Η αυτοψία έδειξε ότι η συγκεκριμένη ρύπανση, που υπήρχε στο ρέμα του Αγίου Ιωάννου που εκβάλει στην Φλωρίδα, προέρχεται από τον αγωγό ομβρίων της Βιομηχανικής περιοχής. Δεν ξέρουμε από ποια εγκατάσταση ακριβώς, ξέρουμε γεωγραφικά τον τόπο προέλευσης. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο αγωγός ομβριών δεν εκβάλει συνεχώς απόβλητα. Η εκροή είναι περιοδική», επεσήμανε στο cretapost, ο κ. Παττακός ενώ παράλληλα τόνισε πως η παρέμβαση του δήμου έγινε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και του πολιτιστικού συλλόγου Καρτερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη παραλία είχε απαγορευτεί για κάποιες μέρες η κολύμβηση και όταν οι αρχές διαπίστωσαν πως τα νερά ήταν πλέον καθαρά και δεν υπήρχε κίνδυνος για την δημόσια υγεία ήρθη η απαγόρευση.

Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν οι κάτοικοι του Καρτερού

Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Καρτερού προκειμένου να γίνει σε βάθος έρευνα για το μέγεθος και τις παρενέργειες της περιβαλλοντικής ρύπανσης που δέχεται ο τόπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», οι κάτοικοι ζητούν την άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το είδος των αποβλήτων που πέφτουν ανεξέλεγκτα, το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλούν, τις παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον και σε όσους ζουν στην περιοχή.

Όπως καταγγέλλουν «από τη βιομηχανική περιοχή μέχρι την παραλία του Καρτερού υπάρχουν πάνω από είκοσι λίμνες ακαθάρτων, για τις οποίες καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει απαντήσει σε σχέση με τις παρενέργειες τους στο περιβάλλον και τους ανθρώπους». Μάλιστα όπως τονίζουν «στα σημεία που λιμνάζουν τα απόβλητα υπάρχουν πάρα πολλά κουνούπια, και έχουν καταγραφεί μολύνσεις από τσιμπήματα. Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι πολλές, και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση