HomeHL-9Κύπρος: Τιμούν τους Έλληνες καταδρομείς και αεροπόρους του Νοράτλας «Νίκη 4»

Κύπρος: Τιμούν τους Έλληνες καταδρομείς και αεροπόρους του Νοράτλας «Νίκη 4»

Παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκδήλωση τιμής για τους 32 καταδρομείς και αεροπόρους της Α’ Μοίρας Καταδρομών που έπεσαν στη Κύπρο την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής το 1974, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο στρατιωτικό νεκροταφείο στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, όπου έχει τοποθετηθεί αεροσκάφος Νοράτλας, όμοιο με αυτά που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση «Νίκη» το 1974.

Αντικείμενα που είχαν βρεθεί κατά τη πρόσφατη ανασκαφή μέσα στο Νοράτλας «Νίκη 4» θα εκτεθούν εντός του αεροσκάφους που έχει τοποθετηθεί στον χώρο του κοιμητηρίου και τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της εισβολής.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν συγγενείς των πεσόντων, παλαιοί πολεμιστές και μέλη των πληρωμάτων των Νοράτλας που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση «Νίκη».

Ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου είπε ότι το αεροσκάφος που βρίσκεται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, «είναι μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης καθώς και φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους καταδρομείς που συμμετείχαν σε αυτήν την τραγική επιχείρηση, τη «Νίκη 4», που είχε ως στόχο στήριξη του αεροδρομίου Λευκωσίας».

Αλλά πάνω από όλα, σημείωσε, «ήταν η ηρωική πράξη εκείνων των ανθρώπων να έρθουν εδώ για να υπερασπιστούν τις δύσκολες μέρες την πατρώα γη. Αυτή η ενέργεια είναι συμβολική αλλά έχει σημασία να αποδοθεί ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλα αυτά τα παλληκάρια που στο τέλος είχαν μια τραγική κατάληξη».

Το Νοράτλας «Νίκη-4» συμμετείχε με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας τον Ιούλιο του 1974 για να μεταφέρει καταδρομείς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Μετέφερε 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος.

Ωστόσο το αεροσκάφος ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης δέχθηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά προερχόμενα από το αεροδρόμιο, καθώς εξελήφθη ως τουρκικό, με αποτέλεσμα να συντριβεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Ενας καταδομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, επέζησε. Απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανα τους εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ταυτοποιήθηκαν. Τα λείψανά τους επιστράφηκαν στις οικογένειες. Από τους 16, δεν έχουν ανευρεθεί τα λείψανα τριών.

Χρειάστηκαν 14 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ανασκαφής και της ταυτοποίησης.

Τα οστά των ηρώων που δεν ταυτοποιήθηκαν θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Η Ελλάδα δεν είναι μακριά

Χθες στο στρατόπεδο των Καταδρομών «Στέλιου Μαυρομμάτη», στη Κύπρο, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του μουσειακού χώρου για την επιχείρηση «Νίκη» με την οποία τα αεροσκάφη «Noratlas» μετέφεραν στην 21η Ιουλίου 1974 καταδρομείς από τη Κρήτη στη Κύπρο.

Ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος στην ομιλία του ανέφερε πως «δεν μπορεί κανείς, όσο υπάρχει ένας ακόμα ζωντανός από όλους εμάς, να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους επιζώντες της επιχείρησης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μεταξύ άλλων είπε: «Υπέρ πίστεως και πατρίδας αγωνίζονται οι Έλληνες στρατιώτες σε όλα τα μέρη που υπάρχει ελληνικό έθνος. Συνεχίζουν την παράδοση και βεβαιώνουν τον ελληνικό λαό, το ελληνικό έθνος, είτε βρίσκεται εδώ στην Κύπρο μας είτε στη μητέρα πατρίδα, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε εσάς που επιζήσατε αλλά και τη μνήμη εκείνων που έπεσαν».

Είπε ακόμα πως ως υπουργός εθνικής άμυνας διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. «Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ μακριά» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε στη μνήμη εκείνων που έπεσαν, αλλά και εκείνων που σήμερα βρίσκονται εδώ, να αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια.

Ίσως η αλήθεια είναι σκληρή για κάποιους. Αλλά δεν μπορεί στο όνομα του να μην αποκαλυφθούν κάποιες πτυχές κάποιων που δεν ακολούθησαν τον όρκο τους να αφήνουμε την ιστορία του ελληνικού έθνους κάτω από μια σκιά.

Στο πλαίσιο αυτό, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, στα 3,5 αυτά χρόνια μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε αυτή την αλήθεια και να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη σε εκείνους που αδίκησε το έθνος επί 44 ολόκληρα χρόνια».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση