HomeΚΡΗΤΗΜιχελογιαννάκης: «Τι οφείλει να σεβαστεί η Αλβανία»

Μιχελογιαννάκης: «Τι οφείλει να σεβαστεί η Αλβανία»

Στις συνομιλίες με την κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα των συνομιλιών Ελλάδας – Αλβανίας για θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων αναφέρεται σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το θέμα των Τσάμηδων δεν υφίσταται για την ελληνική πλευρά και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ζήτημα προς συζήτηση. Οι Αλβανοί υπήκοοι που κατοικούσαν στην περιοχή της Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα, στο Μαργαρίτι, στις Φιλιάτες και την Παραμυθιά δεν πρέπει να έχουν καμία διεκδίκηση από το ελληνικό κράτος, ούτε να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο αλυτρωτισμού από γνωστούς κύκλους της Αλβανίας και άλλων χωρών, ενώ ο συσχετισμός που επιχειρεί η αλβανική κυβέρνηση με την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου μπορεί να εκληφθεί μόνο ως αστειότητα. Το εμπόλεμο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες ουσιαστικά δεν είναι υφίσταται, αφού με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες είναι εταίροι και είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να κλείσει και τυπικά.

Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί την συμφωνία του 2009 με την Ελλάδα για τα 12 ναυτικά μίλια, με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί  ένα μήνυμα στην Τουρκία, και σε ότι αφορά την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε τα κεκτημένα που απορρέουν από την διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και την ναυτική παρουσία της Τουρκίας στο Δυρράχιο.

Επίσης, πρέπει επιτέλους να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Δεν νοείται μια χώρα που θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική να παραβιάζει τα κατοχυρωμένα δικαιώματα οποιασδήποτε αναγνωρισμένης μειονότητας.

Σπουδαίο ζήτημα για εμάς που η Αλβανία οφείλει να δείξει τον πρέποντα σεβασμό είναι η εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του αλβανικού έπους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση