HomeΚΟΣΜΟΣΡαγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά το βέτο Ματαρέλα

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά το βέτο Ματαρέλα

Ο Τζουζέπε Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το βέτο που έθεσε ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα για την επιλογή του Πάολο Σαβόνα, τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων, για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο Τζουζέπε Κόντε να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά την έξοδό του από το μέγαρο Κυρηνάλιο, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που τον υπέδειξαν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ματαρέλα στο διάγγελμά του ανέφερε πως δέχθηκε όλες τις προτάσεις για τους υπουργούς εκτός από μία, αυτή του υπουργείου Οικονομικών καθώς αυτή η θέση στέλνει μήνυμα σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε πως απέρριψε το plan B του Σαβόνα για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Όπως εξήγησε ο κ. Ματαρέλα, ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Ιταλός πρόεδρος συνάντησε σήμερα τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι και του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος.

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση