HomeHL1-CultureΕΔΑΔ: Το μουσείο Getty πρέπει να επιστρέψει στην Ιταλία άγαλμα που αποδίδεται στον Λύσιππο

ΕΔΑΔ: Το μουσείο Getty πρέπει να επιστρέψει στην Ιταλία άγαλμα που αποδίδεται στον Λύσιππο

Ύψιστη προτεραιότητα η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δικαίωση για την Ιταλία αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που δίνει στη χώρα του δικαίωμα να ζητά από το μουσείο Getty του Μαλιμπού, την επιστροφή του αγάλματος «ο Αθλητής από τον Φάνο» που αποδίδεται στον Λύσιππο.

Το άγαλμα που είναι γνωστό και ως «άγαλμα της Νικηφόρου Νεότητας», χρονολογείται μεταξύ 300 π.Χ. και 100 π.Χ.. Ανακαλύφθηκε και ανασύρθηκε από την Αδριατική Θάλασσα το 1964 και, έπειτα από μια σειρά περιπετειωδών εξελίξεων, αγοράσθηκε από το Ίδρυμα Getty, καταλήγοντας στο μουσείο του Μαλιμπού.

Η απόφαση ελήφθη σήμερα ομόφωνα από το Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε προσφυγή του ιδρύματος Paul Getty. Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται παράλληλα ότι η Ιταλία είχε το δικαίωμα να ζητήσει την κατάσχεση του αγάλματος.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του αναγνώρισε τη νομιμότητα της διαδικασίας, που κίνησε η Ιταλία, για να περιέλθει και πάλι στην ιδιοκτησία της χώρας το συγκεκριμένο έργο τέχνης.

victorious_youth

Ύψιστη προτεραιότητα η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι δικαστές υπογράμμισαν σήμερα ότι, βάσει νόμου, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί πάντα ύψιστη προτεραιότητα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «το Ίδρυμα Getty, αγοράζοντας το άγαλμα το 1977, φέρθηκε με αμέλεια ή με τρόπο που δεν χαρακτηρίζεται από καλή πίστη, παρά το ότι γνώριζε τα αιτήματα που είχαν προβληθεί από το ιταλικό κράτος, όπως και τις προσπάθειες που είχαν γίνει, πάντα από την Ιταλία, με στόχο την εκ νέου απόκτησή του».

Με την ετυμηγορία αυτή, τέλος, αναγνωρίζεται ότι οι Ιταλοί δικαστές έπραξαν ορθά, εκδίδοντας απόφαση για την κατάσχεση του πολύτιμου αυτού έργου τέχνης. Μια απόφαση η οποία κρίθηκε «κατάλληλη ως προς το να μπορέσει να τύχει εγγύησης η επιστροφή του αγάλματος».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση