Ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών Πειραιά βρέθηκαν σήμερα οι τέσσερις Σύροι, μέλη του πληρώματος του αλιευτικού “Celine Star” που είχε μεταφερθεί μετά από ευρεία επιχείρηση του λιμενικού σώματος στο λιμάνι της Ιεράπετρας και μετέφερε 1,3 τόνους κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή “σοκολάτας”.

Οι τέσσερις αλλοδαποί κατηγορούνται για συγκρότηση από κοινού και ένταξη από κοινού σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων που προβλέπονται στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά.

Επίσης, τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών από κοινού από δράστες που ενεργούν από κοινού στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατά επάγγελμα και που το προσδοκώμενο όφελος υπερβαίνει το ποσό των 75 χιλιάδων ευρώ.

Και οι τέσσερις ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν μεθαύριο Τετάρτη.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν, όταν την περασμένη Πέμπτη έφτασαν πληροφορίες στη Δ/ νση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος από την Υπηρεσία Γαλλικών Τελωνείων για ύπαρξη ύποπτου σκάφους, που έπλεε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το οποίο πιθανότατα μετέφερε παράνομο φορτίο.

xasis3-1

Άμεσα οργανώθηκε και ξεκίνησε συντονισμένη επιχείρηση από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συμμετοχή δύο πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ των λιμενικών ρχών Κρήτης, αεροσκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑ.ΚΤ., καθώς και Λετονικού αεροσκάφους της δύναμης Frontex.

Το πρωί της Παρασκευής εντοπίστηκε αρχικά περί τα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, από το αεροσκάφος της δύναμης Frontex, το αλιευτικό σκάφος “CELINE STAR”, το οποίο αργότερα ακινητοποιήθηκε από το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 060 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ομάδα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που στη συνέχεια πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο αλιευτικό.

Τότε το αλιευτικό σκάφος επιχείρησε να διαφύγει, αυξάνοντας ταχύτητα χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια το αλιευτικό είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια Συρίας με προορισμό πιθανότατα Ευρωπαϊκό λιμάνι.

xasis1

Όπως έχει δηλώσει το πλήρωμα, σκοπός του πλοίου ήταν η διενέργεια αλιείας, χωρίς όμως να φέρεται επ’ αυτού αλιευτικός εξοπλισμός, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Έπειτα το αλιευτικό σκάφος οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Στο λιμάνι της Ιεράπετρας, προκειμένου να διερευνηθούν ενδελεχώς όλοι οι χώροι του σκάφους.

xasis2

Κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου, με την συνδρομή επιχειρησιακών σκύλων Κ9 του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, στελεχών της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας και Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που μετέβη στην Ιεράπετρα, προκειμένου να συνδράμει τις έρευνες, εντοπίστηκε μέχρι στιγμής στο αλιευτικό ποσότητα 1,3 περίπου τόνων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση