HomeHL-WorldΟ διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας κατηγορείται για δωροδοκία

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας κατηγορείται για δωροδοκία

Συνελήφθη το Σάββατο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για δωροδοκία διώκεται ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία καταπολέμης της διαφθοράς.

Η υπηρεσία κινήθηκε εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τραπεζας επειδή «ζήτησε να δωροδοκηθεί με ποσό όχι μικρότερο των 100.000 ευρώ», είπε ο Γιέκαμπς Στράουμε, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σε μια άλλη υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ στον τραπεζικό τομέα της χώρας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι παγώνει όλες τις πληρωμές από την τράπεζα ABLV, την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Λετονίας, η οποία κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο Στράουμε διευκρίνισε ότι η υπόθεση της ABLV δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τη σύλληψη του Ρίμσεβικς.

Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή σε βάρος της λετονικής τράπεζας –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014– επειδή την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ της επέβαλε κυρώσεις κατηγορώντας την για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και εμπλοκή της στα παράνομα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η λετονική τράπεζα επέτρεπε στους πελάτες της να συναλλάσσονται με τη Βόριεα Κορέα ενώ στελέχη της δωροδοκούσαν Λετονούς αξιωματούχους για να καλύψουν τις δραστηριότητές της. Η ABLV ωστόσο υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές βασίζονται σε αβάσιμες και παραπλανητικές πληροφορίες.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση