HomeHL-9Πλήθος πιστών στο «άβατο» του Αγίου Ισιδώρου στο Κάβο Σίδερο

Πλήθος πιστών στο «άβατο» του Αγίου Ισιδώρου στο Κάβο Σίδερο

Ανήμερα της γιορτής η μόνη μέρα που επιτρέπεται η πρόσβαση στο εκκλησάκι – φάρο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από κάθε γωνιά της Κρήτης ξεκίνησε πλήθος πιστών για το προσκύνημα στον Άγιο Ισιδώρο, στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο Κάβο Σίδερο, σ’ αυτήν την εσχατιά της Ευρώπης, στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Σητείας.

Ανήμερα της γιορτής του, με αφορμή το πανηγύρι και την ανάγκη των πιστών να προσκυνήσουν τη χάρη του, το «άβατο» του καταλύεται και η 4η Φεβρουαρίου είναι η μοναδική μέρα κατά την οποία όσοι το επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή και να θαυμάσουν το εντυπωσιακό τοπίο και την υπέροχη θάλασσα.

Ο ναός, έχει ανεγερθεί στην ομώνυμη παραλία στο Κάβο Σίδερο, δίπλα ακριβώς στα ερείπια μεσαιωνικής εκκλησίας του 14ου αιώνα. Άλλωστε, η μακραίωνη λατρεία του Αγίου Ισιδώρου στο σημείο, υπήρξε η αφορμή για να πάρει η περιοχή την ονομασία της Κάβο Σίδερο.

Το σημείο χωροθέτησης της εκκλησίας ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς στην ίδια περιοχή βρίσκεται ο φάρος και μία ναυτική βάση. Έτσι, έχει προκύψει και το άτυπο «άβατο» στον Ιερό Ναό με το Πολεμικό Ναυτικό να επιτρέπει την πρόσβαση στους πιστούς κάθε 4η Φεβρουαρίου, ημέρα που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου.

Μολονότι, οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νοτιάδες δεν ευνοούν τις μετακινήσεις πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να συμμετάσχουν στο πανηγύρι, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος. Στη θάλασσα έχουν εντοπιστεί ερείπια ναού του 4ου αιώνα π.Χ. και τα νερά είναι τόσο διαυγή που μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει τον βυθό. Εξάλλου, η παραλία του Αγίου Ισιδώρου αποτελεί ένα φυσικό λιμάνι που συχνά δίνει καλές ψαριές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση