HomeHL-GreeceΚρίσιμος ο Φεβρουάριος για το Σκοπιανό -Θα κρίνει τη λύση ή το ναυάγιο

Κρίσιμος ο Φεβρουάριος για το Σκοπιανό -Θα κρίνει τη λύση ή το ναυάγιο

Ψάχνει να βρει φόρμουλα η κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχοντας ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την απόκρουση του αλυτρωτισμού- και με ορατό τον κίνδυνο να περάσει από κάτω- η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει φόρμουλα για να μην ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις δεδομένων των πολιτικών δυσκολιών Ζάεφ για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

«Συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες» παραδέχονται πηγές με καλή γνώση των συνομιλιών που γίνονται και με δεδομένο ότι η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, εργάζονται στην κατεύθυνση για να πετύχει το λεγόμενο…αντιστάθμισμα.

Τον τόνο έδωσε πρώτος ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μίλησε για συνολικό σύμφωνο που θα προταθεί (και εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ θα φτάσει στη Βουλή). Ενώ δηλωτικές όσων θα ακολουθήσουν, ήταν οι πρόσφατες αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε με νόημα (real fm) ότι «υπάρχουν και οι νομικοί μηχανισμοί, αλλά και οι διπλωματικοί και πολιτικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα βρίσκεται σε αρμονία με αυτά τα οποία αποτελούν την εθνική μας τοποθέτηση».

«Κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος»

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, ο Φεβρουάριος θεωρείται «κρίσιμος μήνας» όπως λένε για το τεχνικό σκέλος των διαβουλεύσεων και όπως σημειώνουν στο iefimerida , «μέχρι το τέλος του μήνα θα διαφανεί αν βαδίζουμε προς λύση ή ναυάγιο».!

Οι αντιφάσεις με Καμμένο παραμένουν

Την ίδια ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις Καμμένου ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, παραμένει  μείζονος πολιτικής σημασίας (και όχι για λόγους αριθμητικής) η αντίφαση στον κυβερνητικό συνασπισμό -για ένα κορυφαίο θέμα- δεδομένης της άρνησης του κυβερνητικού εταίρου να ευθυγραμμιστεί με τη θέση Τσίπρα.

Στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν φωνές που διαβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει θέμα διάλυσης της συνεργασίας», ενώ θεωρούν ότι ο κ. Καμμένος πράττει κατ’ αυτό τον τρόπο (δηλαδή διαφωνεί, αλλά δεν διαρρηγνύει τον κυβερνητικό συνασπισμό) είτε γιατι διαφαίνεται συνεπής ως προς τα πιστεύω του είτε γιατί διασώζει κατ’ αυτό τον τρόπο τα εκλογικά του ποσοστά.

«έχουμε Κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μάλιστα όχι οριακή»

Στον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας του Μαξίμου πάντως δεν φαίνονται καθόλου ανήσυχοι για τη στήριξη που θα λάβει τυχόν συμφωνία στη Βουλή. «Έχουμε σίγουρα Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και μάλιστα όχι οριακή» δηλώνει κορυφαίο στέλεχος και επιμένει ότι δεν είναι προς όφελος της χώρας να παρατείνεται η αβεβαίοτητα χωρίς να γίνουν βήματα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση