Θύελλα αντιδράσεων έφερε στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και με μεσαία εισοδήματα η αναπροσαρμογή των οικογενειακών επιδομάτων, που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πρόκειται για 250.000 οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων πανελλαδικά, οι οποίες θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα το λάβουν αρκετά “κουτσουρεμένο”.

Τη δυσαρέσκεια του για αυτήν την εξέλιξη εξέφρασε, μιλώντας στο cretapost, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ηρακλείου Μανόλης Αχλαδιανάκης.

“Με το νομοσχέδιο αυτό σφαγιάζουν τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Τους τσεκουρώνουν αλύπητα και είχαν το θράσος ορισμένοι να πουν ότι είναι κι εκείνοι τρίτεκνοι. Να τους δώσουμε αυτά που μας δίνουν για να δούμε, αν θα μπορέσουν να ζήσουν” επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Αχλαδιανάκη, η Κυβέρνηση σκέφτηκε περισσότερο κομματικά και όχι δημογραφικά, λαμβάνοντας μία τέτοια απόφαση.

“Σκέφτηκαν περισσότερο κομματικά παρά δημογραφικά. Θέλουν μία φοβική συρρικνωμένη Ελλάδα για να την υποτάξουν. Η αναγκαιότητα για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας είναι μεγάλη. Κόκκινη γραμμή αποτελεί κατά μέσο όρο η 1,5 γέννα ανά νοικοκυριό παγκοσμίως και στην Ελλάδα έχει φτάσει στη 1,3 γέννα. Πρέπει να βρουν τρόπο να κρατήσουν τον πληθυσμό” αναφέρει ο Πρόεδρος των Τριτέκνων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιτακτική ανάγκη αποτελεί να δοθούν κίνητρα ώστε να υπάρχουν θέσεις εργασίας, υποδομές και παροχές, ώστε οι νέοι να παντρεύονται και να δημιουργούν οικογένεια.

“Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να παντρεύεται ο κόσμος και να δημιουργεί οικογένεια. Πρέπει να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον πληθυσμό της Ελλάδας. Να υπάρχει αναλογικότητα, αλλά πρέπει να δοθούν κίνητρα” τονίζει ο κ. Αχλαδιανάκης.

Οι αλλαγές

Με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επιδομάτων στήριξης τέκνων των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων.

Βάσει των νέων κριτηρίων, κερδισμένοι φαίνονται να βγαίνουν κατά κύριο λόγο οικογενειάρχες με ένα παιδί και ετήσια εισοδήματα μέχρι 26.250 ευρώ, νοικοκυριά εγγάμων με 2 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, τρίτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα έως 13.500 ευρώ καθώς και τετράτεκνοι με εισοδήματα έως και 25.000 ευρώ.

Αντίθετα, στους μεγάλους χαμένους από το νέο καθεστώς που θα ισχύσει το 2018 στα επιδόματα τέκνων είναι οι οικογενειάρχες με ένα παιδί και ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 26.250 ευρώ, οι οικογενειάρχες με δύο παιδιά και εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, οι τρίτεκνοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 13.500 ευρώ και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση