Βρισκόμαστε στο τέλος του 2017 και για μία ακόμα χρονιά καταγράφηκε πλούσια ειδησεογραφία σε επίπεδο Κρήτης. Μάλιστα, πολλά από τα γεγονότα που σημειώθηκαν πήραν τεράστια έκταση απασχολώντας και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί και το θέμα της χρονιάς.

Το cretapost, σήμερα, σας παρουσιάζει τα 18 γεγονότα που συνέβησαν στην Κρήτη και συγκλόνισαν ολόκληρο το πανελλήνιο.

Η απαγωγή Λεμπιδάκη

Αδιαμφισβήτητα το θέμα της χρονιάς είναι η υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη η οποία απασχόλησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εντός κι εκτός συνόρων.

Πρόκειται για την μακροβιότερη υπόθεση απαγωγής επιχειρηματία στην ιστορία της Ευρώπης καθώς ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έμεινε στα χέρια των απαγωγέων του για 186 ημέρες.

Η απαγωγή έγινε στις 30 Μαρτίου του 2017 με τους δράστες να σκηνοθετούν τροχαίο στο δρόμο προς Καλέσα – όπου μένει ο Μιχάλης Λεμπιδάκης – και στη συνέχεια να τον ακινητοποιούν, να τον απαγάγουν και να καίνε τα οχήματα που χρησιμοποίησαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Το μόνο που άφησαν ήταν το πολυτελές αυτοκίνητο του Κρητικού επιχειρηματία.

Κατά τους έξι μήνες ομηρίας του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κρατούνταν σε πέντε συνολικά κρησφύγετα σε διάφορα σημεία της Κρήτης. Ο επιχειρηματίας ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα, είτε από το χέρι του είτε από το πόδι του ενώ ήταν περιορισμένοι οι χώροι που κρατούνταν με τα παράθυρα πάντα καλυμμένα.

Επικοινωνία και λύτρα: Η επικοινωνία ανάμεσα στους απαγωγείς και την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν κυρίως μέσω γραπτών μηνυμάτων ενώ υπήρξαν κάποιες επιστολές αλλά και βίντεο. Οι διαπραγματεύσεις είχαν να κάνουν κυρίως με τα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς. Ο αριθμός ξεκίνησε από τα 100 εκ. ευρώ και έπεσε στα 30 εκ. ευρώ με την οικογένεια όμως να τονίζει πως δεν μπορεί να βρει πάνω από 10 εκ. ευρώ.

Η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.: Καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούσε μεγάλες επιχειρήσεις για να βρεθεί το κρησφύγετο όπου κρατούνταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου οι αστυνομικοί, υπό τις οδηγίες του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγου, Κώστα Λαγουδάκη έκανε «έφοδο» στη μάντρα αυτοκινήτων, στο Ρέθυμνο όπου κρατούνταν τους τελευταίους τρεις μήνες ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Εκεί, ακινητοποίησαν τους τρεις φύλακες του Κρητικού επιχειρηματία και τον απελευθέρωσαν.

5 Ιανουαρίου: Δολοφονία του επιχειρηματία Ιάκωβο Εμμανουήλ

Στις 5 Ιανουαρίου εντοπίζεται σε ρεματιά στη Ροδιά Ηρακλείου το πτώμα του 39χρονου επιχειρηματία από την Αθήνα, Ιάκωβου Εμμανουήλ. Όπως διαπιστώθηκε είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου με τις αρχές να συλλαμβάνουν αρχικά τον 34χρονο συνεταίρο του, τον 25χρονο φίλο του και δύο γυναίκες. Στη συνέχεια ο 34χρονος κατονόμασε ως συνεργό του έναν 23χρονο ο οποίος και συνελήφθη.

16 Φεβρουαρίου: Νεκρός σ’ ένα πηγάδι βρέθηκε ο Στίβεν Κουκ

Τραγικό ήταν το φινάλε στο θρίλερ της εξαφάνισης του 20χρονου Στίβεν Κουκ από τη Βρετανία καθώς βρέθηκε νεκρός, στις 16 Φεβρουαρίου, μέσα σ’ ένα πηγάδι στα Μάλια. Πρόκειται για έναν φοιτητή που ήρθε στην Κρήτη για διακοπές τον Αύγουστο του 2005 με τον σκελετό του να βρίσκεται 11 χρόνια αργότερα.

22 Φεβρουαρίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο Νίκος Κούνδουρος

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Νίκος Κούνδουρος πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου σε ηλικία 90 χρόνων. Η ταφή του Κρητικού σκηνοθέτη έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

koyndoyros

3 Μαρτίου: Διεθνές κύκλωμα μεταναστών με επίκεντρο την Κρήτη

Διεθνές κύκλωμα μεταναστών με επίκεντρο την… Κρήτη εξάρθρωσε η τοπική ΕΛ.ΑΣ. όταν στις 3 Μαρτίου οι αστυνομικοί εντόπισαν σε τρία διαφορετικά σημεία στα νότια του νησιού 113 μετανάστες που περίμεναν την προώθησή τους στην Ιταλία.

Οι αρχές συνέλαβαν 19 συνολικά άτομα (έξι Έλληνες και 13 αλλοδαπούς – από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν). Ανάμεσά τους κι ένας 45χρονος αστυνομικός. Όλοι οι συλληφθέντες προφυλακίστηκαν.

9 Απριλίου: Νεκρός από «χέρι» του ξαδέρφου του… έπεσε ο Μανώλης Στρατάκης

Ένας καυγάς ανάμεσα σε δύο ξαδέρφια είχε τραγικό τέλος στις 9 Απριλίου στα Ανώγεια. Ένας 21χρονος άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τον 23χρονο ξάδερφό του, Μανώλη Στρατάκη για κτηματικές διαφορές. Στο θερμό επεισόδιο συμμετείχε και ο 54χρονος πατέρας του θύτη.

Μάλιστα, αρχικά ο 54χρονος φαίνεται ότι είχε πάρει την ευθύνη του φονικού ωστόσο στη συνέχεια ο 21χρονος γιος του είπε στους αστυνομικούς ότι εκείνος τον σκότωσε σε αυτοάμυνα.

23 Μαΐου: Πατέρας βασάνιζε την κόρη του στα Χανιά

Ένας 55χρονος πατέρας κακοποιούσε βάναυσα την 15χρονη κόρη του στα Χανιά: Την έδενε με χειροπέδες στο καλοριφέρ, την έδερνε με μπλάστρη ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που την πατούσε στο λαιμό. Μάλιστα, οι εφιαλτικές στιγμές που ζούσε το ανήλικο κορίτσι είχαν καταγραφεί και σε βίντεο κλειστού κυκλώματος που ο ίδιος ο πατέρας είχε τοποθετήσει στο σπίτι για να παρακολουθεί την οικογένειά του. O 55χρονος προφυλακίστηκε.

29 Μαϊου: «Έφυγε» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Στις 29 Μαΐου φεύγει απ’ τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ηλικία 99 ετών, και μαζί κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην Αθήνα και η κηδεία του έγινε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού στα Χανιά καθώς τάφηκε δίπλα από την αγαπημένη του Μαρίκα.

16 Ιουνίου: 1,5 εκ. λαθραία τσιγάρα είχε στα αμπάρια του το Golendri

Εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές ανοιχτά των Σφακίων το πλοίο «Golendri» το οποίο έκρυβε στα αμπάρια του πάνω από 1,5 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα (ανάμεσά τους και τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ) με τους χαμένους δασμούς να ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ.

Τα έξι μέλη του πληρώματος, με καταγωγή από την Ουκρανία, προφυλακίστηκαν.

8 Ιουλίου: Πέρασε τον γιο του για ληστή και τον πυροβόλησε

Μία οικογενειακή τραγωδία, χωρίς προηγούμενο, εκτυλίχθηκε στις 8 Ιουλίου στην Παλαιόχωρα Χανίων όταν ένας 85χρονος πατέρας πέρασε για κλέφτη τον 55χρονο γιο του και τον πυροβόλησε στο στήθος σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Μάλιστα, ταμπουρώθηκε για ώρες στο σπίτι του με το νεκρό γιο του και δεν δεχόταν καμία βοήθεια από ΕΚΑΒ και αστυνομία.

Ο 85χρονος μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική για νοσηλεία ενώ διετάχθη και αναστολή της ποινικής διαδικασίας.

15 Αυγούστου: Δύο γονείς πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν τα παιδιά τους

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου στην παραλία Γεροποτάμου όταν δύο γονείς πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν τα παιδιά τους. Πρόκειται για τον 35χρονο Βενιζέλο Στρατάκη και την 37χρονη Κατερίνα Καναβάκη.

benizelos-katerina

17 Αυγούστου: Δύο φοιτητές παρασύρθηκαν από ΙΧ και βρήκαν τραγικό θάνατο

Μία ακόμα τραγωδία έρχεται να συγκλονίσει το πανελλήνιο στις 17 Αυγούστου όταν δύο φοιτητές βρίσκουν τραγικό θάνατο όταν το ΙΧ που οδηγούσε 20χρονος στα Κουνουπιδιανά Χανίων τους παρασέρνει.

Πρόκειται για την 20χρονη Στέλλα φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης από τα Μελίσια  και τον 19χρονο Γιάννη από τους Αγίους Αναργύρους Αττικής που είχε έρθει στην Κρήτη για διακοπές.

Ο 20χρονος οδηγός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

giannhs-stella

7 Οκτωβρίου: Ενέδρα… θανάτου στον 62χρονο Χριστόδουλο Καλαντζάκη

Ενέδρα… θανάτου έστησαν στον 62χρονο καρδιολόγο, Χριστόδουλο Καλαντζάκη η 38χρονη Βουλγάρα σύζυγός του και ο 37χρονος, επίσης Βούλγαρος, εραστής της.

Ο 37χρονος, ο οποίος είναι αστυνομικός στην Βουλγαρία, πυροβόλησε και σκότωσε τον γνωστό καρδιολόγο την ώρα που εκείνος κινούνταν με το αυτοκίνητό του σε δρόμο του Κουτσουρά. Οι αρχές συνέλαβαν το… σατανικό ζευγάρι ενώ λίγες μέρες αργότερα προφυλακίστηκε.

10 Νοεμβρίου: 26χρονη τοξικομανής μαχαίρωσε 35χρονο για μία… παρατήρηση

Με τραγικό τρόπο έχασε την ζωή του ένας 35χρονος, πατέρας δύο παιδιά με καταγωγή από την Αλβανία. Όλα συνέβησαν το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου όταν η 26χρονη γειτόνισσα του, η οποία ήταν τοξικομανής, σε κατάσταση αμόκ, μαχαίρωσε τον 35χρονο επειδή της ζήτησε να σταματήσει να κάνει φασαρία. Το περιστατικό συνέβη στον Ξεροπόταμο Ηρακλείου.

20 Νοεμβρίου: Κατέσφαξε τον αδερφό του και μετά αυτοκτόνησε

Ανείπωτη ήταν η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα Μισίρια του Ρεθύμνου όταν ένας 28χρονος κατέσφαξε τον μικρότερο αδελφό του. Στη συνέχεια ο αδελφοκτόνος, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της πράξης του, κλείστηκε στην αποθήκη του σπιτιού της οικογένειάς, ήπιε ποντικοφάρμακο και αυτοκτόνησε.

foniko-misiria-drasths-thyma-exo

5 Δεκεμβρίου: 6 τόνους χασίς – σοκολάτα εντοπίστηκαν σε πλοίο

Άνδρες του λιμενικού σώματος εντόπισαν το πλοίο «Ανδρέας» ανοιχτά της Ιεράπετρας και σε έλεγχο που του έκαναν διαπίστωσαν πως έκρυβε στα… αμπάρια του 6 τόνους χασίς σε μορφή σοκολάτας συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αρχές συνέλαβαν τα έξι μέλη του πληρώματος, με καταγωγή από την Συρία, με τον εισαγγελέα και τον ανακριτή να τους κρίνουν προφυλακιστέους.

xasis-sokolata

21 Δεκεμβρίου: «Έσβησε» ο Γιώργος Κλάδος

Ο «πρύτανης» των δημάρχων, ο Γιώργος Κλάδος πέθανε πλήρης ημερών τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου.

Ήταν μία ιστορική μορφή της Αριστεράς αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς διετέλεσε επί σειρά ετών δήμαρχος των Ανωγείων με πολλές καινοτόμες ιδέες, ενώ εξορίστηκε για συνολικά 8 χρόνια. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

klados

26 Δεκεμβρίου: Έπνιξε τον πατέρα του με τα ίδια του τα χέρια

Μία ακόμα οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Κρήτη, αυτή τη φορά στην Φορτέτσα Ηρακλείου όταν ένας 34χρονος έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια τον 61χρονο πατέρα του έπειτα από καυγά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση