HomeHL-CultureΗ κρητική διάλεκτος να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η κρητική διάλεκτος να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αίτημα του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» πραγματοποίησε μία υψηλού επιπέδου εσπερίδα με τίτλο «Η κρητική διάλεκτος μέσα από τα βιβλία του Μιχάλη Καυκαλά», ολοκληρώνοντας    τις φετινές εκδηλώσεις του και αφήνοντας ανεξίτηλη την σφραγίδα του  στο πολιτιστικό γίγνεσθαι . Η εκδήλωση αποτέλεσε ιστορικό σταθμό γιατί  πραγματοποιήθηκε τιμώντας τις επετείους αφενός των 180 ετών από την ίδρηση του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφετέρου των 40 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών:

«Ο πρόεδρος Γεώργιος Βλατάκης και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής συγκέντρωσαν συγκεντρώσουν εκλεκτό ακροατήριο, μέλη της Ρεθυμνιακή παροικίας της Αττικής με αποτέλεσμα να γεμίσει ασφυκτικά η αίθουσα του κτιρίου «Κωστή Παλαμά» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένωσε τις δυο σημαντικές επετείους των Πανεπιστημίων με την κρητική διάλεκτο και κατάφερε να δέσει το χρυσό   (κρητική διάλεκτο) με το διαμάντι (Μιχάλη Καυκαλά) και να το παρουσιάσει σαν πολύτιμο κόσμημα, αξιοζήλευτο διαθέτοντας το καταλλήλως  εκεί όπου του αξίζει.

Πάντα οι επιλογές του συλλόγου διακρίνονται για την πρωτοτυπία , την εξονυχιστική τελειότητα τους ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια και σε συνδυασμό με την σημασία της σπουδαίας εκδήλωσης , προσέδωσαν  και τούτη τη φορά  εξαιρετικό αποτέλεσμα.  Το νεοκλασικό ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου με την επιβλητική αίθουσα και τους περίλαμπρους χώρους, που καθένας κουβαλάει και μια ολάκερη ιστορία, γεμάτοι πίνακες  μετάλλια σε προθήκες , τις βαριές βελούδινες κουρτίνες , την αντικέ επίπλωση ,όπου  εξ αρχής σε προδιέθετε για κάτι υψηλό, εξασφαλίζοντας και κερδίζοντας  από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις.

Η  έναρξη  της εσπερίδας  έγινε  με την μουσική του Ερωτόκριτου από τον Ηλία Παυλίδη στην λύρα και τον Ανδρέα Γεωργιλάκη στο λαούτο, ενώ στη συνέχεια η κ. Ολγα Κουμεντάκη μέλος του ΔΣ διάβασε τιμής ένεκεν το ιστορικό και των δύο Πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης ως εξαιρετικός συντονιστής της εσπερίδας τόνισε την συμβολή του μεγαλύτερου  κρητικού ευεργέτη  Αντωνίου Παπαδάκη του Πανεπιστημίου Αθηνών , ενώ δεν παρέλειψε να  αναφερθεί στα δύο μεγάλα και σπουδαία ονόματα  των καθηγητών της γλωσσολογίας του Γεωργίου Χατζηδάκη και του Γεωργίου Κουρμούλη από το Ρέθυμνο.

Η καθηλωτική ομιλία του ομότιμου καθηγητή της γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη , άγγιξε και συγκίνησε το κοινό που πολλές φορές  τον διέκοψε ξεσπώντας  σε χειροκροτήματα.  Η αναφορά του τόσο στην προσωπικότητα του ιατρού Μιχάλη Καυκαλά όσο και στα περίφημα βιβλία του περί της κρητικής διαλέκτου, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών,  έφερε δάκρυα σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν αλλά κυρίως στις παρευρισκόμενες θυγατέρες  του Βάσια και Ολγα Καυκαλά καθώς και στη μητέρα τους κ. Ελένη Σταμαθιουδάκη,  Αντιπρόεδρο  Β΄ του συλλόγου. 

Ο εξαιρετικός για την αφηγηματική του κρητικάδα κ. Μιχάλης Πριναράκης, προσωπικός φίλος του Μιχάλη Καυκαλά ανέγνωσε απόσπασμα από τον περίφημο τρόχαλο, ενώ η εγγονή του Μ. Καυκαλά Μιχαέλα απήγγειλε ένα ποίημα καταχειροκροτούμενη από την εκλεκτή ομήγυρη .

Αποκορύφωμα  και απόσταγμα της όλης εσπερίδας  η ανάγνωση ενός ψηφίσματος από τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Βλατάκη σχετικά με την προτροπή διδαχής  της κρητικής διαλέκτου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης , όπου υπεγράφη απ’ όλους τους παρευρισκόμενους και που πρόκειται να σταλεί στον κ.  Οδυσσέα Ζώρα Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης .               

Πιστεύουμε τόνισε ο κ. Βλατακης ότι η διδαχή της κρητικής διαλέκτου  θα αποτελέσει το κλειδί για να ανοιχτεί το θησαυροφυλάκιο ενός πολιτισμού , σαν του Κρητικού, διδασκόμενο στο φυσικό του χώρο δηλαδή το Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Κατέληξε δε ότι είναι ευκαιρία ενόψει του εορτασμού των 40 ετών από ιδρύσεως του, το Πανεπιστήμιο Κρήτης να δωρίσει στους φοιτητές του την διδασκαλία της κρητικής διαλέκτου , έστω κι ως μάθημα επιλογής.   Πολλοί εθελοντές καθηγητές Πανεπιστημίου θα δηλώσουν συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια, αρκεί να ακολουθηθεί και να υποστηριχθεί  αυτή η πρωτοβουλία.  Ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ήδη έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση αυτής της προσπάθειας  του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής.                                                                                                                                           

Η εκδήλωση τελείωσε με ποιοτική κρητική μουσική και με πλούσιο κέρασμα από τις κόρες του Μιχάλη Καυκαλά και την μητέρα τους Ελένη Σταμαθιουδάκη , ενώ μοιράστηκαν δωρεάν πολλά από τα βιβλία του Μιχάλη Καυκαλά«.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση