HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση για τη βάση της Σούδας

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη βάση της Σούδας

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της αναβάθμισης της βάσης της Σούδας διατυπώνει η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατηγορώντας το σώμα ότι δεν θέλησε καν να συζητήσει το ψληφισμα της παράταξης για την απομάκρυνση της στρατιωτικής βάσης από το νησί.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης δεν δέχτηκε ούτε να συζητήσει το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για την απομάκρυνση της βάσης στη Σούδα.

Δεν παίρνει θέση για την αναβάθμιση της Σούδας στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και ΕΕ στη Μεσόγειο και για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων, προφανώς γιατί δεν θέλει να χαλάσει το κλίμα των συμφωνιών Τράμπ – Τσίπρα και της προσέγγισης Τσίπρα – Αρναουτάκη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης για το 2018 (ΠΥ 2018), που συντάχθηκε με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία.

Ο ΠΥ 2018 –χειρότερος και από τα προηγούμενα χρόνια- μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους προϋπολογισμούς των Δήμων, υλοποιούν την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου που απαιτεί να μεγαλώσει το δικό του μερίδιο στην πίτα του κοινωνικού προϊόντος και να μικρύνει το μερίδιο των εργαζομένων :

  • με παραπέρα φτωχοποίηση των εργαζομένων, περικοπές εισοδημάτων, παροχών, κοινωνικών υπηρεσιών, έργων για τις λαϊκές ανάγκες, ταυτόχρονα με νέα φορολογικά και άλλα βάρη από αυξήσεις και την εμπορευματοποίηση της ζωής, εντατικοποίηση των συνθηκών δουλειάς ,
  • με εξασφαλισμένα και αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη στις επενδύσεις του, σε νέα έργα και ιδιωτικοποιήσεις, με μείωση ή απαλλαγή από υποχρεώσεις και εισφορές απέναντι στους εργαζόμενους και το κράτος.

Με τέτοιες αντιλαϊκές προτεραιότητες, μειώνονται κάθε χρόνο –μέχρι μηδενισμού- τα κονδύλια της κρατικής χρηματοδότησης σε Περιφέρειες και Δήμους. Όμως αυτό γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί, με το πλασματικό φούσκωμα των Προϋπολογισμών της Περιφέρειας με την εγγραφή δαπανών που έχει αναθέσει το κράτος στις Περιφέρειες να διαχειρίζονται για λογαριασμό του, όπως το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών, οι δαπάνες δακοκτονίας, η διανομή προνοιακών βοηθημάτων σε νεφροπαθείς κα. Επίσης με την εγγραφή κρατικών δαπανών που η Περιφέρεια ούτε καν διαχειρίζεται, αλλά απλά  . . . ενημερώνεται για τα σχετικά νούμερα όπως π.χ. η εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα αρνητικά αποτελέσματα τέτοιων Προϋπολογισμών φαίνονται στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών, όπως πχ στις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Κρήτη, όπου ούτε έργα πρόληψης, ούτε αποζημίωσης των πληγέντων είναι σε θέση να καλύψουν το κράτος, η περιφέρεια και οι Δήμοι.

Ακόμα και σύμβουλοι της πλειοψηφίας παραδέχτηκαν ότι αυτή η κατάσταση δείχνει πως «δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση», εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά ωστόσο ψήφισαν τον ΠΥ 2018, γιατί «είναι υποχρεωμένοι από το νόμο» –όπως είπαν. Στην πραγματικότητα η δήθεν συμμόρφωση με το νόμο, τους δίνει το άλλοθι  για να κρύβουν τη συμφωνία τους με τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής και του κεφαλαίου, να κρύβουν τις δικές τους ευθύνες για όσα ψηφίζουν και εφαρμόζουν.

Την ίδια άνεση να διαφοροποιούνται υποκριτικά από την κυβερνητική ή την περιφερειακή αρχή, αισθάνθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ψήφισαν ούτε ΝΑΙ ούτε ΟΧΙ στον ΠΥ 2018 – αλλά «θετικά λευκό» (! ! )- , όπως και οι σύμβουλοι της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής που ψήφισαν ΟΧΙ στον ΠΥ 2018 επειδή είναι . . .μειωμένος, χωρίς καμία αναφορά στις πολιτικές αιτίες που οδηγούν στη μείωση !

Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι επιβάλλεται επαγρύπνηση  και κινητοποίηση των εργαζομένων της Κρήτης μπροστά στη νέα επίθεση του κεφαλαίου και των κρατικών μηχανισμών το 2018».

Διαφήμιση
Διαφήμιση