HomeHL-EconomyΤα δημοσιονομικά κύριο πιάτο στο μενού του πρώτου ραντεβού με το κουαρτέτο

Τα δημοσιονομικά κύριο πιάτο στο μενού του πρώτου ραντεβού με το κουαρτέτο

Αυλαία με τον Γ.Χουλιαράκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την επισκόπηση της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018 ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, το μεσημέρι, οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Ο προϋπολογισμός και τα περί διανομής κοινωνικού μερίσματος, είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα, που συμπληρώνονται από την κατάσταση του τραπεζικου τομέα, θέματα της ΔΕΗ, αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρόγραμμα που γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών οι επαφές του κουρτέτου για τα δημοσιονομικά θα γίνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και συγκεκριμένα στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η δημοσιονομική διαχείριση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, για αυτή την πρώτη φάση συζητήσεων, και αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν πιάσει δουλειά από την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν βαρύτητα στον τραπεζικό τομέα, επιβλέποντας τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς και την προετοιμασία των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανοίγματα των τραπεζών με τα «κόκκινα δάνεια». Ενδεικτικό είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε σε νέα εκκλήση για επίσπευση των διαδικασιών αντιμετώπισής τους ζητώντας με δήλωσή του στο Reuters, πιο φιλόδοξους στόχους από τις τράπεζες για τη μείωση του κακού χρέους τους και επιτάχυνση των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Βήμα μιλούν και για προβλήματα στον προϋπολογισμό τα οποία, όμως, χαρακτηρίζουν «αντιμετωπίσιμα». Ωστόσο οι παρενέργειες στο τομέα των εσόδων από την υπέρογκη αύξηση των φόρων και των εισφορών -που όπως πάντα οδηγούν και σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής- είναι εμφανείς και προβληματίζουν.

Θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει μάχη με τους θεσμούς είναι αναμφισβήτητα η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών -φαινομενικά τουλάχιστον- είναι σαφώς πιο ήρεμο από πέρυσι που η παροχή βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους εκνεύρισε τις Βρυξέλλες που αρχικά μίλησαν για μονομερή κίνηση πριν μέσω επαφών και εξηγήσεων ρίξουν τους τόνους.

Έχοντας την περσινή εμπειρία η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα υπάρξει συνενόηση με τους θεσμούς πριν την παροχή του όποιου κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι θεσμοί θέτουν άλλες προτεραιότητες (όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών) από αυτές της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη.

Στα ζόρικα ζητήματα ανήκουν φυσικά και οι αλλαγές στα εργασιακά, με τον συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες να βρίσκονται στο επίκεντρο και τα συνδικάτα σε θέσεις μάχης, αρνούμενα να δεχθούν μείωση των προνομίων των συνδικαλιστών και ανατροπές σε ότι αφορά τη δυνατότητα κύρηξης απεργίας.

Ούτε το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, ενώ την ίδια στιγμή η Επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η ταχύτητα υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα θέματα των δανειστών, με τις εμπλοκές που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό στο «Ελληνικό» και σε άλλες μεγάλες επενδύσεις να τους δίνουν νέα επιχειρήματα για γκρίνια και άσκηση πίεσης.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση