HomeΚΟΣΜΟΣPolitico: Η Μαδρίτη αναλαμβάνει τα οικονομικά της Καταλονίας

Politico: Η Μαδρίτη αναλαμβάνει τα οικονομικά της Καταλονίας

Για να μην κάνει δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντείνει τις πιέσεις η Μαδρίτη προκειμένου να ακυρωθεί το πολυπόθητο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Καταλανών. Μοναδικό μέσο πίεσης πλέον, η διαχείριση των οικονομικών.

«Ούτε ένα ευρώ» δεν πρόκειται να διατεθεί για το δημοψήφισμα λέει εκβιαστικά ο Ισπανικός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα δίνει διορία 48 ωρών στην Καταλανική κυβέρνηση να αποφασίσει για τη μη διεξαγωγή του.

Σύμφωνα με το politico η ισπανική κυβέρνηση αναλαμβάνει μερικώς τα οικονομικά της Καταλονίας διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι  ούτε ένα ευρώ δεν θα διατεθεί για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, όπως διαμήνυσε ο Κριστόμπαλ Μοντόρο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

«Λόγω της κατάστασης πρόδηλης παρανομίας στην Καταλονία, η (κυβέρνηση) θέσπισε ένα μηχανισμό πληρωμής για να διασφαλίσει την παροχή των δημόσιων υπηρεσιών» δήλωσε ο υπουργός χαρακτηριστικά.

Το προτεινόμενο μέτρο θα αντικαταστήσει μερικώς την καταλανική κυβέρνηση με την εθνική, ως η αρμόδια αρχή για την εκταμίευση των πληρωμών στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia της Βαρκελώνης.

«Είναι ένα νέο σύστημα πληρωμών», δήλωσε ο Μοντόρο τονίζοντας ότι «Δεν επηρεάζει τις εξουσίες που έχουν ανατεθεί στην κυβέρνηση της Καταλονίας».

Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επίσης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να πληρώνονται έγκαιρα.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μέτρο, η Καταλονία στο εξής θα χρειάζεται να ζητά την έγκριση από την Μαδρίτη για βραχυπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες θα καταβάλει άμεσα.

«Λάβαμε αυτή την απόφαση καθώς δε μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε ορισμένες αρχές που θέλουν να κάνουν το δικό τους» είπε ο Μοντόρο αναφερόμενος στην αποσχιστική καταλανική κυβέρνηση. «Αυτό που κάνουν δεν είναι αποδεκτό. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ασφαλές».

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ «κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής κατάστασης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να «αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία οι ηγέτες της Καταλονίας πλήττουν τους πολίτες». Ο Μοντόρο έδωσε στην κυβέρνηση της Καταλονίας 48 ώρες διορία για να αποδεχθεί τους όρους της Μαδρίτης προειδοποιώντας ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πάρει τον έλεγχο του των οικονομικών της Καταλονίας μονομερώς.

Η ανακοίνωση είναι κατ’ ουσία η απάντηση στην επιστολή του καταλανού αντιπροέδρου Οριόλ  Χουνκουέρας, που ενημέρωσε την κυβέρνηση της Μαδρίτης ότι η Καταλονία δεν θα στέλνει πλέον εβδομαδιαίες εκθέσεις δαπανών στη Μαδρίτη, όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Η Ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να επιμένει ότι «δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα».

Από την άλλη, το νομοσχέδιο της καταλανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι αν η πλειοψηφία των Καταλανών αποφασίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, τότε η Καταλονία θα αποχωρήσει εντός 48 ωρών από την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση