HomeHL-GreeceΔΕΘ, Μακρόν, Παιδεία και οικονομία στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

ΔΕΘ, Μακρόν, Παιδεία και οικονομία στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (στις 10:30 στη Βουλή) ξεκινάει η… επιστροφή στην… κανονικότητα για την κυβέρνηση και ολοκληρώνονται και επίσημα οι διακοπές των υπουργών.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της σεζόν θα έχει ως αντικείμενο ημερήσιας διάταξης το νομοσχέδιο για την Παιδεία, αλλά θα συζητήσει και όλες τις πολιτικές εξελίξεις με αιχμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχεδόν σε δύο εβδομάδες, την παρουσία του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν στην Αθήνα σε δέκα ημέρες, αλλά και τα θέματα της οικονομίας, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται σιγά σιγά για τη δύσκολη τρίτη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας και την εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος με στόχο σε ένα χρόνο την έξοδο από τη μνημονιακή επιτήρηση. Και κυρίως να εμπεδώσει μία αίσθηση πολιτικής σταθερότητας, απέναντι σε όσους θεωρούν ότι ουσιαστικά εισερχόμαστε σε οιωνεί προεκλογική περίοδο.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ισχυρής ανάπτυξης, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται και ότι η χώρα παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων, όπως αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την επίσκεψη του κ. Μακρόν, ο οποίος θα συνοδεύεται από Γάλλους επιχειρηματίες με ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Υπό αυτή την έννοια στη συνεδρίαση θα τεθεί το συνολικό πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και θα ζητηθεί από τους υπουργούς να προετοιμάσουν όλες τις παρεμβάσεις στους τομείς ευθύνης τους.

Κρίσιμες εξαγγελίες για την Παιδεία

Ως προς τα θέματα της Παιδείας, που θα συζητηθούν στο υπουργικό, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τα αξιοποιήσει και στη ΔΕΘ, υποσχόμενος μεταξύ άλλων και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και μιλώντας για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υπόθεση είναι αρκετά σημαντική από πολιτικής άποψης για την κυβέρνηση: αφενός το όλο θέμα εντάσσεται στην προσπάθεια να υπάρξουν εξαγγελίες χωρίς δημοσιονομικό κόστος, δε δεδομένο ότι τα περιθώρια για παροχές είναι μηδενικά. Αφετέρου, στόχος είναι να κερδίσει η κυβέρνηση τους σημερινούς 16άρηδες (και τους οποίους θα αφορούν οι θετικές εξαγγαλίες για τα ΑΕΙ) και οι οποίοι ψηφίζουν του χρόνου – αυτοί και οι οικογένειές τους!

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ενώ στο τραπέζι της συνεδρίασης θα τεθεί και το νομοσχέδιο για τη νησιωτική πολιτική.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση