HomeΕΛΛΑΔΑ«Μπαλωθιά» με νόημα του Βαρδή στον ΣΥΡΙΖΑ

«Μπαλωθιά» με νόημα του Βαρδή στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η φράση που αποδόθηκε στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, μετά το πέρας του διαγωνισμού-παρωδία που έστησε ο Νίκος Παππάς τον Σεπτέμβριο του 2016 και κατέπεσε στο ΣτΕ, ουδείς γνωρίζει εάν είναι δική του. Ο λόγος φυσικά για το «εγώ θα ρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση». Από το περιβάλλον του επικεφαλής, μίας εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματικών οικογενειών της χώρας, δεν υπήρξε ούτε επιβεβαίωση, αλλά ούτε και διάψευση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, λοιπόν, η συγκεκριμένη φράση παραμένει ως αστικός μύθος στην ελληνική κοινωνία. Κάτι που βολεύει ως φαίνεται τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αντιπολίτευση. Η μεν κυβέρνηση για να δώσει σάρκα και οστά στο αφήγημά της περί ορατών και αοράτων εχθρών, η δε αντιπολίτευση για να έχει αρωγούς στην προσπάθεια της να «διώξει» την κυβέρνηση μία ώρα νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση οι συμμαχίες στον χώρο των ΜΜΕ και ειδικότερα στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς είναι σε εξέλιξη και κινούνται με μία πολεμική αντικυβερνητική διάθεση. Και εάν δεν υπάρξει μία ραγδαία μεταβολή, τότε η κυβέρνηση θα μείνει μόνο με την ΕΡΤ, η οποία μπορεί να έχει εξελιχθεί στη «φωνή του Μαξίμου», αλλά από τηλεθεάσεις συναγωνίζεται τοπικά κανάλια.

Η έναρξη
Κατά πολλούς η αγωγή κατά του Δημοσίου που κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star Channel, σηματοδοτεί την έναρξη του πολέμου. Και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Διότι η αγωγή στρέφεται ονομαστικά κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά και του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, ζητώντας αποζημίωση πάνω από 32,4 εκατ. ευρώ. Ο λόγος όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά είναι η «αποκατάσταση της ζημίας που προεκλίθη από το γεγονός της συμμετοχής μας και της παράνομης μη αδειοδότησής μας κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών».

Το STAR μάλιστα υποστηρίζει ότι εξ αιτίας της μη αδειοδότησης έχασε το Survivor, το οποίο είχε κλείσει, άρα, έχει διαφυγόντα έσοδα. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι για τη ζημιά που υπέστη το Star, ήτοι €637.000 θετική ζημία και €31,7 εκατ. αποθετική ζημία, αλλά ζητά και €100.000 επιπλέον για ηθική βλάβη.

Οι συμμαχίες
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη στην τεράστια επιχειρηματική της δραστηριότητα εδώ και δεκαετίες, απέφυγε να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια. Τουλάχιστον φανερά, όπως έγινε με άλλους επιχειρηματίες του ίδιου βεληνεκούς. Διατηρούσε πάντα τις πρέπουσες αποστάσεις, κάτι που φαινόταν και από την πολιτική που διατηρούσε στους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς που μετείχε ενεργά, το Mega και το Star.

Τώρα πλέον ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μετά τις εξελίξεις στο Mega και την κατάρρευση των πρώην συνεταίρων του, ΔΟΛ και Μπόμπολα ετοιμάζεται για νέες συμμαχίες. Κατ’ αρχάς στο Mega που λογικά θα ξεκινήσει εκ νέου την λειτουργία του επέλεξε ως βασικό σύμμαχο τον Βαγγέλη Μαρινάκη, το νέο αφεντικό του ΔΟΛ και δεύτερο τη τάξη μέτοχο στον Τηλέτυπο. Κάτι που σημαίνει ότι το σχήμα των Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία και δεν έχει ανάγκη τον τρίτο μέτοχο, τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αγόρασε τοις μετρητοίς τις μετοχές του Φώτη Μπόμπολα.

Η απόφαση του Β. Βαρδινογιάννη να συμμαχήσει με τον Β. Μαρινάκη, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και όχι με τον Ιβ. Σαββίδη (τον κατ’ εξοχή κυβερνητικό επιχειρηματία μαζί με τον Καλογρίτσα) αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για τη ρότα που έχει χαράξει για το επόμενο διάστημα.

Βέβαια δεν είναι μόνο η συμμαχία με τον Β. Μαρινάκη. Είναι και η συνεργασία που «ψήνεται» και με τον Γιάννη Αλαφούζο, ώστε να υπάρξει κοινή πορεία για το Star και το Σκάι. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες το κανάλι του κ. Βαρδινογιάννη θα κάνει μία στροφή στην ενημέρωση με την αρωγή του καναλιού του κ. Αλαφούζου, ενώ από την πλευρά του ο Σκάι θα δώσει έμφαση στο ψυχαγωγικό του πρόγραμμα, ενώ θα διατηρήσει τα δυναμικά δελτία ειδήσεων με τη συμμετοχή πολλών σχολιαστών, η πλειοψηφία των οποίων κινούνται σε αντιπολιτευτικούς ρυθμούς.

Με βάση, λοιπόν, τις εκκολαπτόμενες συνεργασίες η κυβέρνηση από το φθινόπωρο θα βρει απέναντι της τρεις τουλάχιστον τηλεοπτικούς σταθμούς που θα την περιμένουν στην γωνία. Ο λόγος για το Σκάι, το Star και το Mega, το οποίο θα επαναλειτουργήσει. Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσουμε και το Action, το οποίο είναι πολύ πιθανό να συνάψει κι αυτό ενημερωτική συνεργασία με τον όμιλο Σκάι-Καθημερινής, τότε τα πράγματα γίνονται σκούρα για την κυβέρνηση.

Ερωτηματικό υπάρχει με τον Alpha, καθώς ο Δημήτρης Κοντομηνάς έχει αρκετά προβλήματα σε ό,τι αφορά οφειλές του προς το δημόσιο. Όμως η στάση που έδειξε μετά τον διαγωνισμό-παρωδία του Παππά ήταν εξόχως επιθετικός στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες από την Κάντζα αναφέρουν πως ήδη ο κ. Κοντομηνάς είναι σε συζητήσεις με επενδυτές και δεν σκοπεύει το επόμενο διάστημα να αλλάξει τακτική με φιλοκυβερνητική πολιτική.

Και τέλος υπάρχει και ο ΑΝΤ1. Το κανάλι της οικογένειας Κυριακού διατηρεί πάντα τις ισορροπίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι αυτό βολεύει την κυβέρνηση.

Η απάντηση
Προς το παρών στο σκηνικό που στήνεται στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν υπάρχει κυβερνητική αντίδραση. Παρά μόνο η απάντηση του Νίκου Παππά μέσω twitter στην αγωγή που κατέθεσε το Star: «Το Star έχασε το survivor και ζητά αποζημίωση 32 εκατ. ευρώ. Να απευθυνθεί στο ταμείο απόρων, παρανόμων καναλαρχών & αποτυχημένων μάνατζερ».

Κύκλοι του κ. Παππά λένε πως όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ. Η κυβέρνηση ελπίζει πως στον διαγωνισμό κάποιοι από τους παλιούς καναλάρχες δεν θα μπορέσει να πάρει άδεια. Και ποντάρει ότι θα βρεθούν φιλικά προσκείμενοι επιχειρηματίες, που θα διεκδικήσουν και θα πάρουν κάποιες από τις έξι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Όμως πέραν του Ιβάν Σαββίδη δεν φαίνεται στον ορίζοντα άλλος πρόθυμος. Κι ας μην λησμονούμε, ότι και ο κ. Καλογρίτσας αποσύρθηκε από την εφημερίδα Documento του Βαξεβάνη.

iapopsi.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση