HomeΚΟΣΜΟΣΘρίαμβο Μακρόν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Θρίαμβο Μακρόν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

«Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας πολιτικός… μετεωρίτης, είναι –όπως όλα δείχνουν- ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο κεντρώος υποψήφιος και το κόμμα του «Εμπρός» κατάφεραν να νικήσουν το «Εθνικό Μέτωπο» της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με τα πρώτα αποτελέσματα – με καταμετρημένες 9,8 εκατ. ψήφους- να δίνουν στον Μακρόν 61,7%.

22:45 Με καταμετρημένες 9,8 εκατ. ψήφους, ο Μακρόν συγκεντρώνει 61,7% -γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών

22:45 Με καταμετρημένες 9,8 εκατ. ψήφους, ο Μακρόν συγκεντρώνει 61,7% -γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών

22:37 Τσίπρας για νίκη Μακρόν: «Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε στενά για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης»

22: 25 Τραμπ: Συγχαρητήρια στον Μακρόν για τη μεγάλη νίκη του

Τα συγχαρητήριά του έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έκανε λόγο για μια «μεγάλη νίκη».

22:05 Μακρόν: Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες, καμία δυσκολία είτε οικονομική είτε πολιτική δεν μας καταβάλλει

22:03 Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

22:00 Την ήττα της παραδέχτηκε η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, που συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της για την στήριξη.

21:46 Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στο Λούβρο όπου έχουν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές του Μακρόν.

21:38 Τα συγχαρητήριά της έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. «Η Γαλλία είναι από τους στενότερους συμμάχους μας και  ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο σε μια σειρά κοινών προτεραιοτήτων»

21:30 Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε πριν από λίγο ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

21:23 Μακρόν: Ανοίγει μια νέα σελίδα

21:08 Εκπρόσωπος Μέρκελ προς Μακρόν: Η νίκη σου είναι νίκη για μια ισχυρή Ευρώπη

21:06 Καζνέβ: «Οι Γάλλοι επέλεξαν να κρατήσουν τη θέση τους στην καρδιά της Ευρώπης»

20:59 Σαρωτική νίκη Μακρόν «βλέπουν» οι δημοσκοπήσεις – Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive.

20:54 Σύμφωνα με πληροφορίες του  ΒFM TV, ο υποψήφιος της αριστεράς στον πρώτο γύρο των εκλογών Ζαν Λυκ Μελανσόν αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

20:46 Μια «θάλασσα» από γαλλικές σημαίες –και ορισμένες της ΕΕ- έχει δημιουργηθεί έξω από το Λούβρο, όπου έχει στηθεί το προεκλογικό κέντρο του Εμανουέλ Μακρόν. Μένουν πλέον μόλις 15 λεπτά για την ανακοίνωση των exit polls. Οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι ενθουσιασμένοι και ζητωκραυγάζουν ήδη.

20:43 Τι γίνεται μετά;

Η θητεία του Φρανσουά Ολάντ ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου. Ο νέος πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας θα πρέπει να έχει ορκιστεί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της επόμενης Κυριακής.

Στα μέσα Μαΐου, ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού που έχει επιλέξει. Παραδοσιακά, οι νέοι πρόεδροι ανακοινώνουν τον πρωθυπουργό την ημέρα της ορκωμοσίας.

20: 35 Στο 25,3% υπολογίζει την αποχή το Ipsos

20:33 H Μαρίν Λεπέν έφτασε στο Vincennes, απ’ όπου θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της βραδιάς.

20:29 Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στη Γαλλία . Οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις κλείνουν στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Εκείνη την ώρα θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα exit polls

20:07 Οι κάλπες έχουν πλέον κλείσει στις περισσότερες περιοχές της Γαλλίας, πλην των μεγάλων πόλεων.

20:02 Τον «παλμό» των γαλλικών εκλογών δίνει στο ethnos.gr η απεσταλμένη μας Μαρία Ψαρά, που αυτή την ώρα βρίσκεται στο Λούβρο, όπου έχει στηθεί το προεκλογικό κέντρο του Εμανουέλ Μακρόν. Δείτε ΕΔΩ το βίντεο- ανταπόκριση

19:33 Παρότι η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν θεωρείται μια από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών, οι Γάλλοι δεν έχουν χάσει το χιούμορ τους… Ένας εκλογικός αντιπρόσωπος εμφανίστηκε σήμερα το πρωί φορώντας μια μπλούζα που γράφει «Underwood 2016», του διεφθαρμένου πολιτικού που ενσαρκώνει στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «House of Cards» ο Κέβιν Σπέισι.

19:27 Σε περίπτωση που εκλεγεί, ο 39χρονος Μακρόν θα είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας. Η Μαρίν Λεπέν, που σύμφωνα με βελγικές δημοσκοπήσεις θα υποστεί συντριπτική ήττα, θα ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος.

19:16 Σύμφωνα με την Kantar Sofres, η αποχή αναμένεται να αγγίξει το 26%.

19:15 Το 65,3% έχει φτάσει μέχρι στιγμής η συμμετοχή.

19:12 Και… τετράποδοι αστυνομικοί στα κεντρικά γραφεία της Μαρίν Λεπέν απόψε. Μάλιστα, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, οι αρχές ζήτησαν από τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί να αποχωρήσουν για περίπου 45 λεπτά για να ελεγχθεί ο χώρος.

18:47: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε ορισμένα γαλλικά ΜΜΕ από την παρακολούθηση της εκλογικής συγκέντρωσης του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την Le Figaro.

Ο Στίβεν Ζουρνέ της BuzzFeed News Γαλλίας έγραψε στο Twitter: «Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περίπου 10 έντυπα από την εκλογική συγκέντρωση του Γαλλικού Μετώπου. Πόσοι ακόμη πρέπει να απαγορευτούν προτού αρχίσουμε να ανησυχούμε;»

Την ίδια ώρα, σηκωτός μεταφέρθηκε ένας φωτογράφος από το εκλογικό κέντρο του Εθνικού Μετώπου.

18:43: Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής έρευνα έπειτα από τη διαρροή στο διαδίκτυο χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα Κυριακή πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Η έρευνα διενεργείται για «δόλια πρόσβαση σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων» και «προσβολή της μυστικότητας της αλληλογραφίας», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

18:32: Μεταξύ 25-27% εκτιμάται το τελικό ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με 4 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η IFOP FIDUCIAL εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 25%. Η IPSOS SOPRA εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 26%. Και η ELABE εκτιμά το ποσοστό αποχής στο 26%.

Η HARRIS INTERACTIVE εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα φθάσει στο 27%.

18:14: Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά σχεδόν 4% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο (69,42%).

Το 2012 την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 71,96%.

17:58: Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπερβεί το 60% με βάση τα exit polls που έχουν ως τώρα πραγματοποιήσει τέσσερις εταιρίες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλόφωνη βελγικη εφημεριδα Le Soir. H βελγική εφημερίδα, που δεν δεσμεύεται από την ισχύουσα στη Γαλλία νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν κλείσουν οι κάλπες, επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές από τις γαλλικές εταίρίες δημοσκοπήσεων, οι οποίες εκτιμούν επίσης οτι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

17:35: Σαφέστατη είναι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom Tom), με βάση τα exit polls που ήδη δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά. Σε ότι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον ‘Αγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

16:25: Ο χώρος μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, απ΄όπου ο γάλλος προεδρικός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του αργότερα σήμερα, εκκενώθηκε για λίγο μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας.

Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε πως διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

Ο κεντρώος Μακρόν, ο οποίος φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να κερδίζει την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα, αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του από την περιοχή του Λούβρου το βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

15.52: Ένας 89χρονος άνδρας πέθανε λίγο αφότου έριξε την ψήφο του, στο Draveil, στα νότια προάστια του Παρισιού, σύμφωνα με την Le Parisien.

Ο άνδρας πιστεύεται ότι υπέφερε από πόνους στο στήθος και κατέρρευσε περίπου στις 8.00 (τοπική ώρα). Το εκλογικό τμήμα έκλεισε για περίπου μία ώρα, αναφέρει η Le Parisien.

14.27: Εκκενώνεται αυτή την ώρα το προαύλιο του Μουσείου του Λούβρου, όπου ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν σχεδίαζε να γιορτάσει, μετά από προειδοποίηση ασφαλείας, σύμφωνα με το Associated Press.

13:30 Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είχε φθάσει το 28,23% στις 12:00 ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ποσοστό που χαμηλότερο εκείνου πριν από πέντε χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις αμέσως προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2012, το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 30,7%, το 2007 το 34,1% και το 26,2% το 2002.

lepen-psifos lepen-psifos2

13:15: Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, ψήφισε σήμερα γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα) στο προπύργιό της Ενίν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλέ), συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης που είναι μέλος του FN, τον Στιβ Μπριουά, και έναν από τους αντιδημάρχους του, τον Μπρινό Μπιλντ.

makron-psifos makron-psifos2

13:00 Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στην Τουκέ (Πα-ντε-Καλέ), όπου διαθέτει εξοχική κατοικία. Για λόγους ασφαλείας, έφθασε στο δημαρχείο με αυτοκίνητο από την κατοικία του, διανύοντας μια απόσταση περίπου 300 μέτρων.

12:46 Φόβος και Θυμός κυριαρχούν στα συναισθήματα των Γάλλων και η σημερινή προεδρική εκλογή δεν θα είναι μόνο η επικράτηση του ενός επί του άλλου υποψηφίου, θα είναι επίσης και η επικράτηση του ενός επί του άλλου συναισθήματος!

Η υποστήριξη στον Μακρόν προέρχεται κυρίως από τον φόβο της Μαρίν Λεπέν. Η υποστήριξη στη Λεπέν από την οργή κατά του «συστήματος» που εκφράζει ο Μακρόν.

oland

11:56: Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος Ολάντ, προτρέποντας τους Γάλλους να πάνε να ψηφίσουν

11:34 Μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης Femen ξεδίπλωσαν πανό, στην πόλη Hénin-Beaumont, όπου ψηφίζει η Μαρίν Λεπέν.

«Η Μαρίν στην εξουσία, η Δημοκρατία στο απόσπασμα», έγραφε το πανό. Οι ακτιβίστριες συνελήφθησαν.

famme famme2

11:08 Άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι πριν από τρία χρόνια ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, ένας κεντρώος πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, έχει δημιουργήσει από το μηδέν μια κομματική μηχανή και είναι το φαβορί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

09:00 Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με αντιμέτωπους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες Σάββατο να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Πολλές δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για τις εκλογές, μαζί με τους 7.000 στρατιωτικούς της επιχείρησης Σεντινέλ.

Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο.

Ο Μακρόν, που θα ψηφίσει το πρωί στην Τουκέ, εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει. Η Λεπέν θα ψηφίσει στο Ενίν-Μπομόν.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση