HomeHL-WorldΓερμανία: Στο επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας ενόψει των εκλογών

Γερμανία: Στο επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας ενόψει των εκλογών

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το θέμα της ασφάλειας αποτελεί το βασικό αντικείμενο της πολιτικής συζήτησης που διεξάγεται στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2017. Η αντιπολίτευση έχει ανεβάσει το επίπεδο της έντασης, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» που ακολούθησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκάλεσε ρήγμα στην ασφάλεια της χώρας, καθώς ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, αφίχθηκαν και αρκετοί εξτρεμιστές μουσουλμάνοι.

«Η έκβαση των φετινών εκλογών στη Γερμανία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το θέμα της ασφάλειας», υποστηρίζει ο πρόεδρος των Χριαστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ. Όπως τονίζει, το θέμα αιωρείται «όπως μια δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα δύο χριστιανικά κόμματα. Και τα δύο μαζί έχουν «μια μεγάλη ευκαιρία» να πλησιάσουν το 40% των ψήφων. Το ζητούμενο είναι ωστόσο το πώς θα χειριστούν το θέμα της ασφάλειας.

Ισχυρότερο κράτος ζητά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, η απάντηση στην τρομοκρατική απειλή είναι ένα ισχυρότερο κράτος. Σε άρθρο γνώμης στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προτείνει ως συγκεκριμένα μέτρα τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των κεντρικών αστυνομικών αρχών, όπως επίσης και την αναβάθμιση του ρόλου του κεντρικού κράτους, ώστε αυτό να καθοδηγεί όλες τις αρχές ασφαλείας της χώρας σε ζητήματα που αφορούν την ομοσπονδιακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μεζιέρ εισηγείται τη δημιουργία κέντρων για ταχεία απέλαση των μεταναστών των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί.

Αντιθέτως, την αναγκαιότητα για νέους νόμους και μέτρα ασφαλείας απορρίπτει ο εκπρόσωπος για θέματα ασφάλειας της ΚΟ των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε. Όπως επισημαίνει, θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, πράγμα που δεν συμβαίνει κατά τη γνώμη του. Επίσης, εκτίμησε ότι δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι δυνατότητες επικοινωνίας των αρχών ασφαλείας στην Ευρώπη.

Κριτική σε Ελλάδα και άλλες 4 χώρες από τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας

Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν κατηγόρησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Κροατία και την Πορτογαλία ότι δεν έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη σύγκριση δεδομένων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων από τις αρχές ασφάλειας των χωρών της ΕΕ, όπως όφειλαν να είχαν κάνει από τα μέσα του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Χέρμαν η «απαράδεκτη κατάσταση» θα μπορούσε να ξεπεραστεί «πολύ γρήγορα» αν προειδοποιηθούν αυτές οι χώρες ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τις «ευρωπαϊκές τους δεσμεύσεις», τότε δεν μπορούν να καταργηθούν και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση