HomeHL-9Αγορές για μικρούς και μεγάλους…αλλά με προσοχή

Αγορές για μικρούς και μεγάλους…αλλά με προσοχή

Συμβουλές για τους καταναλωτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κούκλες, αυτοκινητάκια, τρένα, αεροπλάνα και κάθε λογής παιχνίδια δίνουν και παίρνουν αυτές τις ημέρες, μια και οι γονείς τα προσφέρουν απλόχερα στα παιδιά τους, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία τους.

Τα καταστήματα παιχνιδιών γεμίζουν αυτές τις ημέρες από τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν μέσα στα αμέτρητα παιχνίδια, που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά τη διάρκεια της αγοράς των παιχνιδιών, αφού πολλοί είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, αν το παιχνίδι που θα επιλέξουν για το παιδί τους δε διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας. Θα πρέπει λοιπόν α) Όλα τα παιχνίδια να φέρουν σήμανση «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Επίσης, τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το όνομα, το σήμα καθώς και τη Δ/νση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα τους στην αγορά, ενώ οι οδηγίες χρήσης θα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.

Οι γονείς θα πρέπει να διαβάζουν προσεχτικά τις ετικέτες που αναγράφουν την ηλικία για την οποία το παιχνίδι είναι ασφαλές καθώς και τις οδηγίες χρήσης του. Επίσης να προσέξουν τα παιχνίδια που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων ή να συναρμολογούνται βάσει συγκεκριμένων κανόνων.

Ακόμη θα πρέπει να επιλέγουν παιχνίδια που προάγουν την πρωτοβουλία, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες του παιδιού. Το καλύτερο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα και το πιο ακριβό, αλλά αυτό που ταιριάζει στην ηλικία, στην προσωπικότητα και ωριμότητα ενός παιδιού.

Οδηγίες για τις εορταστικές αγορές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν ορισμένα σημεία, ώστε να αποφύγουν «κακοτοπιές» της αγοράς αλλά και πιθανές ταλαιπωρίες, ενόψει των εορταστικών τους αγορών. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουν καταγράψει τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγουν για αγορές.

Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρων αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, ταξιδιών, ξενοδοχείων κ.ά. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών τους, στις οικονομικές τους δυνατότητες και στο τι έγγραφα υπογράφουν.

Επίσης θα πρέπει να προσέχουν στις αγορές τους στα οπωροκηπευτικά. Στα μη εποχιακά προϊόντα, οι τιμές συνήθως είναι ιδιαίτερα υψηλές. Σχετικά με τα σφάγια πρέπει να φέρουν όλα τη σήμανση καταλληλότητας ευανάγνωστη. Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι πάντα μια δύσκολη αγορά. Ελέγξτε την πραγματική ποιότητα και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες. Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας.

Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν βλέπουν υπερβολικά χαμηλές τιμές και ιδιαίτερα, όταν δεν είναι προσφορές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν στην αγορά παιδικών παιχνιδιών. Πρέπει να φέρουν το σήμα CE.

Όσα παιχνίδια φέρουν το συγκεκριμένο σήμα σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τους δεσμεύεται ότι έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους.

Οι οδηγίες για τις προφυλάξεις κατά τη χρήση του παιχνιδιού πρέπει να υπάρχουν στη συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, καθώς και το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή διακινητή.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση