HomeΚΟΣΜΟΣΚύπρος: Εκ των ων ουκ άνευ η παρουσία μας στη διάσκεψη της Γενεύης

Κύπρος: Εκ των ων ουκ άνευ η παρουσία μας στη διάσκεψη της Γενεύης

Γραπτή δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως σχετικό μέρος, στη διεθνή διάσκεψη που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη, είναι «εκ των ων ουκ άνευ», αφού πρόκειται για διάσκεψη που στόχο έχει και την τροποποίηση διεθνών συμβάσεων που την αφορούν, τονίζεται σε γραπτή δήλωση του Κύπριου αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου αναφορικά με ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Οι όποιες άλλες ερμηνείες υπάρχουν δεν ανταποκρίνονται ποσώς στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, επισημαίνεται.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα: Στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου αυτό που αποφασίστηκε μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και που καταγράφηκε στη συνέχεια στο ανακοινωθέν που εξεδόθη, είναι τα εξής: Τριήμερη συνάντηση και διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, στη Γενεύη, μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου» αναφέρεται στη γραπτή δήλωση.

Αποφασίστηκε επίσης «Την 11η Ιανουαρίου κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, ώστε στη συνέχεια στις 12 Ιανουαρίου να αρχίσει διάσκεψη για την Κύπρο, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, για τη διεθνή διάσταση του κυπριακού προβλήματος, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Είναι ξεκάθαρο στο ανακοινωθέν, τονίζει ο Κύπριος αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι «θα πρέπει να προσκληθούν και άλλα σχετικά μέρη, σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους της διάσκεψης αυτής».

Συνεπώς, επισημαίνεται, «είναι εκ των ων ουκ άνευ η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως σχετικό μέρος, αφού πρόκειται για διάσκεψη που στόχο έχει και την τροποποίηση διεθνών συμβάσεων που την αφορούν».

«Είναι εξίσου αναγκαία η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποίαν η Κύπρος είναι κράτος μέλος, όπως επίσης και η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος θα κληθεί δια ισχυρού ψηφίσματος να υιοθετήσει τα τυχόν συμφωνηθέντα και στη συνέχεια να διασφαλίσει την εφαρμογή τους».

Άρα, καταλήγει η δήλωση, «οι όποιες άλλες ερμηνείες υπάρχουν δεν ανταποκρίνονται ποσώς στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου».

Σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι η διαδικασία της Γενεύης, ως έχει συμφωνηθεί, θα ξεκινήσει στις 9/1/2017 με συνάντηση των Αναστασιάδη-Ακιντζί και θα εξελιχθεί σε διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή, όπως ισχυρίζεται, θα υπάρχουν πέντε μέρη που είναι άμεσα ενδιαφερόμενα για τη λύση του Κυπριακού και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην έναρξη της διάσκεψης.

Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσκληθούν, εάν κριθεί αναγκαίο και εγκριθεί από τις πλευρές, υποστήριξε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση