HomeΚΡΗΤΗΚάλεσμα σε απεργία… την Κυριακή που λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα

Κάλεσμα σε απεργία… την Κυριακή που λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απεργιακή κινητοποίηση καλεί όλους τους εργαζομένους η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου μεθαύριο Κυριακή 17 Ιουλίου, οπότε και μπορούν οι ιδιοκτήτες να λειτουργήσουν προαιρετικά τα καταστήματα τους.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων επισημαίνει:

“Ακόμα μία Κυριακή που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε, να μένουμε μακριά από τα παιδιά μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας!

Η εργασία την Κυριακή έρχεται να προστεθεί στα ωράρια – λάστιχο, την απληρωσιά, την εντατικοποίηση της εργασίας, την κατάργηση των δικαιωμάτων μας που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, ακόμα και με αίμα.

Είναι άλλο ένα μέτρο που ενισχύει τα μονοπώλια του κλάδου και μόνο!!! Άλλο ένα μέτρο στην υπηρεσία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλο ένα μέτρο που φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αντίθετα με αυτά της πλειοψηφίας των εργαζομένων!

Η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή καταργεί στην πράξη μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος : την κατοχύρωση της Κυριακής ως μέρα ανάπαυσης, ελεύθερου χρόνου, οικογενειακής, κοινωνικής δραστηριότητας για όλους τους εργαζόμενους.

Η Κυριακή είναι η μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες, οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να απαιτήσουν την εργασία των εργαζομένων, παρά μόνο με πολλαπλάσια αμοιβή και επιπλέον μέρα ξεκούρασης.

Η εργασία την Κυριακή σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις οδηγούν τους εμποροϋπάλληλους να εργάζονται με ολοένα και χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς των 200 και 400 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το φόβο του εργοδότη.

Από την άλλη πλευρά οι μεγαλέμποροι αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, μειώνουν το μισθολογικό κόστος, ρίχνονται στον ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αγορά.

Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις γιγαντώνονται&προχωρούν σε ανακατατάξεις, μειώνουν το προσωπικό, απολύουν, επιβάλουν μειώσεις μισθών, ενώ οι μικροί, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι φυτοζωούν, πολλοί δεν αντέχουν και βάζουν λουκέτο.

Από αυτόν τον ανταγωνισμό, προκειμένου να βγει ενισχυμένη η επιχείρηση από τη κρίση, χαμένοι βγαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αποδεχτούμε νέες θυσίες. Αντίθετα να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση! Αποδεικνύεται πως δεν πρέπει να δείχνουμε καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις. Είναι κυβερνήσεις υπέρ των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ , αλλά φέρνει και χειρότερους νομούς που θα επιδεινώσουν τη ζωή μας. Είναι ξεκάθαρο πως είναι πιστός ακόλουθος των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτοί που δίνουν τις κατευθύνσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται. Ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν λένε κουβέντα για τις Κυριακές και μάλιστα φέρνουν και «Λευκές Νύχτες» και διάφορα σχέδια τουριστικής πόλης που προωθούν την κατάργηση κάθε ωραρίου.

Σε αυτή την αντίθεση συνάδελφοι οφείλουμε όλοι μας να πάρουμε θέση. Θέση την οποία έχουν ξεκάθαρα πάρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και όλοι όσοι στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τον καπιταλισμό συνολικά.

Γιατί συνάδελφοι, αν δεν καταλάβουμε ποια είναι η αιτία για όλα αυτά τα βάσανα που ζούμε καθημερινά, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο ποια είναι η θεραπεία, να δούμε ποια είναι η αιτία που οι εμποροϋπάλληλοι σε μια σειρά επιχειρήσεις μένουν απλήρωτοι, βγαίνουν στην ανεργία, χάνουν τα δικαιώματά τους, εξαθλιώνονται, ζουν στην ανασφάλεια, ενώ από την άλλη μια χούφτα μεγαλοεργοδότες ζουν με αμύθητα πλούτη, βγαλμένα από τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

Τα παραδείγματα πολλά: ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΦΩΚΑΣ κ.α…

Θα πει κανείς «έτσι ήταν πάντα ο κόσμος, υπήρχαν φτωχοί και πλούσιοι». Μα δε γίνεται να βλέπουμε τη ζωή μας μοιρολατρικά! Υπάρχει δυνατότητα να ζήσουμε καλύτερα, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης, τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας.

Υπάρχει λύση! Υπάρχει διέξοδος και αυτός είναι ο άλλος τρόπος ανάπτυξης που μπορούν να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι οργανωμένοι μέσα από τα Σωματεία τους, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Να πετάξουν έξω από τα συνδικάτα τα τσιράκια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης και αναπτύξουν τη συμμαχία με τους αυταπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους που πλήττονται κι εκείνοι από αυτή την πολιτική.

Αυτή είναι η ανάγκη σήμερα συνάδελφοι. Αυτή είναι η διέξοδος για τα δικά μας συμφέροντα. Αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για μια κοινωνία άλλη, μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι θα είναι αφεντικά του κόπου και του ιδρώτα τους.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί όλους τους συναδέλφους στον κλάδο να γραφτούν στο σωματείο τους. Για να γίνει το σωματείο πιο δυνατό, να μπορεί να παλεύει από καλύτερη θέση. Να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα, εστίες αντίστασης σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.

Να προετοιμαστούμε για τη νέα επίθεση που ετοιμάζουν στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Να παλέψουμε για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των δικαιωμάτων που μας έκοψαν. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας και την αλληλεγγύη μας. Όλοι για έναν και ένας για όλους!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/7 10.30 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ».

Διαφήμιση
Διαφήμιση