HomeΚΡΗΤΗΜε λαμπρότητα τα εγκαίνια του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας

Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως κιβωτό που αναδύεται από τη γη και είναι δεμένη τόσο αρμονικά με το περιβάλλον χαρακτήρισε το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων του μουσείου.

MOYSEIO 6

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με θερμά λόγια για το μουσείο επισημαίνοντας ότι «κλείνει στα σπλάχνα του τα απομεινάρια της κραταιάς Αρχαίας Ελεύθερνας».

MOYSEIO 7

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κυρίως ιστορικού περιεχομένου ομιλία αναφέρθηκε στα εκθέματα του μουσείου χαρακτηρίζοντας το χώρο που φιλοξενείται ως περιοχή που, όπως είπε, «πνίγεται σε μια απαράμιλλη σύνθεση αρωμάτων που αναδίδουν ο δίανθος, – το άνθος του Διός – η δάφνη, η λεβάντα , η μέντα, το φασκόμηλο, το φλισκούνι».

MOYSEIO 11

MOYSEIO8

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «το μουσείο διανύει μιαν ανεπανάληπτη διαχρονία από το 3000 π.Χ. έως τον 14ο αιώνα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλους όσους συνέβαλαν για την δημιουργία του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον καθηγητή Γιάννη Σταμπολίδη και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουτσογιάννη.

MOYSEIO4

Το μουσείο άνοιξε το απόγευμα τις πύλες του στις παρυφές του Ψηλορείτη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

MOYSEIO3

Στο ιστορικό ανέγερσης του μουσείου καθώς και στο περιεχόμενό του αναφέρθηκε ο οραματιστής του καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

MOYSEIO 9

Στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου απήγγειλε ποίημα από την τραγωδία του Ευρυπίδη «Κρήτες» που μιλά για τη γέννα του Δία στο όρος Ιδη.

MOYSEIO 10

Ακολούθησε κρητικός χορός υπό τους ήχους του Βασίλη Σκουλά.

XOROS MOYSEIO XOROS MOYSEIO2

 

Το Μουσείο

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, στα πρότυπα της Ολυμπίας για την Πελοπόννησο, των Δελφών για την Στερεά Ελλάδα, και της Βεργίνας για τη Μακεδονία, όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι.

MOYSEIO ELEYTHERNAS2

Το μουσείο βρίσκεται σε χώρο 13 στρεμμάτων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο καθαρός χώρος του μουσείου είναι 1.800 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο με αίθριο, τα γραφεία, τους χώρους συντήρησης και τις τουαλέτες.

MOYSEIO1

Η έκθεση των ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας είναι σε τρεις άξονες και φιλοξενεί στις προθήκες του περίπου 15.000 ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τη νεκρόπολη Αρχαίας Ελεύθερνας και όχι μόνο.

MOYSEIO ELEYTHERNAS7

MOYSEIO ELEYTHERNAS5

Διαφήμιση
Διαφήμιση