HomeΚΟΣΜΟΣΚοσμήματα κρυμμένα για 70 χρόνια βρέθηκαν στο μουσείο του Άουσβιτς

Κοσμήματα κρυμμένα για 70 χρόνια βρέθηκαν στο μουσείο του Άουσβιτς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, το Άουσβιτς, 70 χρόνια μετά τις φρικαλεότητες του Χίτλερ έχει ακόμα καλά κρυμμένα μυστικά… Πρόσφατα, κατά την διάρκεια εργασιών ρουτίνας στο μουσείο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, 60 χιλιόμετρα δυτικά της Κρακοβίας, οι εργαζόμενοι έκαναν μια ανακάλυψη.

ousvits1

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη της συλλογής μαγειρικών σκευών του μουσείου, Hanna Kubik, κατά την διάρκεια καθαρισμού και συντήρησης των σκευών βρέθηκε μια επισμαλτωμένη κούπα με διπλό πάτο και καθώς ο πρώτος πάτος είχε αρχίσει να καταστρέφεται οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν καλά κρυμμένα και τυλιγμένα με ύφασμα ένα χρυσό δαχτυλίδι και ένα χρυσό κολιέ, που εικάζεται ότι είχαν κατασκευαστεί στην Πολωνία μεταξύ του 1921 και του 1931.

Σύμφωνα με την Kubik στο μουσείο υπάρχουν, τουλάχιστον, 12.000 οικιακά αντικείμενα, όπως κούπες και κανάτες, που οι κρατούμενοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν στις αποσκευές τους, αλλά οι Ναζί τα αφαίρεσαν.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι και περισσότεροι από 100.000 άλλοι κρατούμενοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο του Άουσβιτς από το 1940 μέχρι το 1945.

aousvits2

Οι υπεύθυνοι του μουσείου αναφέρουν ότι τα αντικείμενα έχουν προσεκτικά καταγραφεί και φυλάσσονται, αλλά η πιθανότητα να βρεθούν οι ιδιοκτήτες τους, αν έχουν επιζήσει, είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς τα αντικείμενα δεν φέρουν ίχνη που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό τους. Πάντως, η ύπαρξη των αντικειμένων αυτών αποδεικνύει ότι οι κρατούμενοι διατηρούσαν την ελπίδα ότι, ίσως μια μέρα, θα έφευγαν ελεύθεροι από το στρατόπεδο της φρίκης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, δόκτορα Piotr M. A. Cywiński, οι Ναζί είχαν πει ψέμματα στους κρατούμενους όταν τους μετέφεραν στο Άουσβιτς, ότι πρόκειται απλά για μετεγκατάσταση σε έναν χώρο όπου θα βρουν εργασία και έτσι, πολλοί πήραν μαζί τους, εκτός από τα ρούχα τους και αντικείμενα αξίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση