HomeΚΡΗΤΗΚατασκήνωσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες για το σημερινό συλλαλητήριο – Οι Κρητικοί επέστρεψαν

Κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες για το σημερινό συλλαλητήριο – Οι Κρητικοί επέστρεψαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Κρήτη επέστρεψαν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Κρήτης μετά την δυναμική συμμετοχή τους στο χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα στην Αθήνα.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας ήταν απίστευτες καθώς χιλιάδες αγρότες – οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 15.000 – πλημμύρισαν το… Σύνταγμα.

AGROTES BRADY1

Μετά το τέλος του μεγάλου συλλαλητηρίου οι αγρότες της Ελλάδος αποφάσισαν να κατασκηνώσουν στην πλατεία Συντάγματος ενώ έδωσαν νέο ραντεβού για σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, οι Κρητικοί που χθες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους έχοντας μείνει ικανοποιημένοι από την δυναμική εμφάνισή τους.

Έτσι χθες αργά το απόγευμα αναχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να μπουν στα πλοία της γραμμής και να ταξιδέψουν για Χανιά και Ηράκλειο, αντίστοιχα.

Σήμερα λίγο μετά τις 6.30 το πρωί οι αγρότες έφτασαν στην Κρήτη ενώ αναμένεται σήμερα να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το χρονικό του συλλαλητηρίου στην Αθήνα

Οι αγρότες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17.30 από την Ομόνοια και με ελληνικές σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» πήγαν στην πλατεία Συντάγματος και λίγη ώρα αργότερα έφτασαν έξω από τη Βουλή τα 20 τρακτέρ από τη Νίκαια της Λάρισας.

Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν από νωρίς εκεί υποδέχθηκαν με καπνογόνα και χειροκροτήματα τα τρακτέρ, ενώ στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, άναψαν φωτιές με κλαδιά από ελιές.

AGROTES BRADY

Η συγκέντρωση παρά τον τεράστιο όγκο της υπήρξε ειρηνική με εξαίρεση μια στιγμιαία ένταση λίγο πριν τις 21.00 όταν αγρότες από την Κόρινθο και την Κρήτη ήρθαν σε αντιπαράθεση με άλλους αγρότες στην πλατεία Συντάγματος και υπήρξαν διενέξεις με κάποια στελέχη του ΠΑΜΕ, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να ανέβουν στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία.

Λίγο μετά τις 20.00 τα τρακτέρ αποχώρησαν, ωστόσο, παρά την βροχή οι αγρότες παρέμειναν έξω από τη Βουλή, ενώ στην πλατεία Συντάγματος έστησαν σκηνές καθώς όπως είχαν εξαγγείλει θα διανυκτερεύσουν εκεί.

Μάλιστα, έφτιαξαν και φασολάδα και φακές για να φάνε, ενώ μοίρασαν το φαγητό που ετοίμασαν και σε όσους Αθηναίους έσπευσαν στο Σύνταγμα για να τους συμπαρασταθούν.

AGROTES KRHTH

Τα επεισόδια

Από το συλλαλητήριο δεν έλειψαν και εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία Βάθη, όταν οι αγρότες της Κρήτης επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσουν σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

agrotes3

Τα ΜΑΤ τούς απομάκρυναν με χρήση χημικών και λίγο αργότερα οι αγρότες, από την πλευρά τους, άρχισαν να πετούν ξύλα, σίδερα, ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη ενώ έγιναν τέσσερις προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

agrotes syntagma5

Ωστόσο, με εντολή εισαγγελέα οι τέσσερις αγρότες που συνελήφθησαν για τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής, αν και σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Cretapost με πληροφορίες από protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση