HomeΚΡΗΤΗΟι απειλές για την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν στη βουλή

Οι απειλές για την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το θέμα της αυστηρής προειδοποίησης των κρατών – μελών της ΕΕ προς την Ελλάδα για ενδεχόμενη έξοδό της από τη Σένγκεν σε περίπτωση που μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, έφερε με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

Η ερώτηση απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και Εξωτερικών και μεταξύ άλλων ο ηρακλειώτης βουλευτής αναφέρει:

«Μείζονα προβληματισμό προκαλεί η συγκεκαλυμμένη  απειλή που προκύπτει από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία επικαλούνται κοινοτικές πηγές και προειδοποιούν την Ελλάδα, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με έξοδο από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αν δεν υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα, στην κλιμάκωση του κακού κλίματος έχει οδηγήσει η άρνηση ή και η ολιγωρία της χώρας μας:

  • Να λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hotspot) στη Λέσβο.
  • Η απόρριψη αποστολής 400 στελεχών της Frontex, που θα ενίσχυαν τα σύνορά μας με την ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό – όπως καταγράφεται σε επιστολή προς την Κομισιόν – ότι η εξουσιοδότηση του προσωπικού της Frontex ήταν πολύ γενική και δεν θα αφορούσε μόνο την καταγραφή (!).
  • Η εμμονή μας για μη χρησιμοποίηση των ομάδων γρήγορης παρέμβασης της Frontex (Rabid).
  • Η μη χρησιμοποίηση από πλευράς μας, 300 μηχανημάτων που θα βοηθούσαν στην καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή των μεταναστών σε κοινή βάση δεδομένων της Ε.Ε., με την αιτιολογία ότι υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο Ίντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού (!).
  • Και τέλος η μη τήρηση της υπόσχεσής μας για την πραγματοποίηση πτήσεων που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Αν αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, αναφορικά με τον υπαρκτό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρας μας για την de facto έξοδό της, από ένα υψίστης σημασίας ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως η Συνθήκη του Σένγκεν.
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβούν καθένας από την πλευρά του, προκειμένου να πάψουν οι απειλές εκ μέρους των ευρωπαίων εταίρων μας και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αποβολής της χώρας μας από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο της Συνθήκης του Σένγκεν;
Διαφήμιση
Διαφήμιση