HomePost ItΕρώτηση του Π. Πολάκη σχετικά με την πρόσφατη κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού

Ερώτηση του Π. Πολάκη σχετικά με την πρόσφατη κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση σε συνδυασμό με αίτημα κατάθεσης εγγράφων και με την υπογραφή δέκα ακόμα βουλευτών, κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Χανίων και Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, σχετικά με τη κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 13/03/2024 στο φαράγγι του Κοτσυφού. Ο Βουλευτής Χανίων εξέφρασε την απορία του, για το πως είναι δυνατόν να κλείνει για μια ακόμα φορά ο δρόμος από βράχους, ένα μόλις μήνα μετά την παράδοση του έργου που περιλάμβανε την τοποθέτηση μεταλλικών πλεγμάτων για την ανάσχεση τους, ειδικά από τη στιγμή που το κόστος ήταν ιδιαίτερα υψηλό καθώς ξεπέρασε τα 850.000 €.

kotsifos-3

Ο Βουλευτής Χανίων ρωτά το υπουργείο αν έχει ξεκινήσει η διερεύνηση για το τι δεν πήγε καλά, ενώ ζητά να του κατατεθούν και όλες τις σχετικές μελέτες: τοπογραφικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές.

Τέλος, ο Π. Πολάκης ζητά να μάθει αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην επαρκή χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων μελετών και έργων ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το ταχύτερο δυνατόν η ασφάλεια στις μεταφορές σε όλη την Κρήτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η ΚΑΙ ΑΚΕ

προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: «Ανησυχία για την κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού »

Κύριε Υπουργέ,

Την Τετάρτη 13/03/2024, αργά το βράδυ, σημειώθηκε αποκόλληση βράχων και μεγάλη κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνου. Τα κομμάτια του βράχου που αποκολλήθηκαν, σκέπασαν το οδόστρωμα σε μήκος άνω των 20 μέτρων και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δυστυχώς, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό καθώς πριν από τρεις μήνες στο φαράγγι του Κουρταλιώτη σημειώθηκε αποκόλληση μεγάλου βράχου, ο οποίος έπεσε από ύψος 300 μέτρων χτυπώντας το πίσω μέρος διερχόμενου οχήματος, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι επιβάτες, ενώ την ίδια περίπου περίοδο τεράστιος βράχος έπεσε στο δρόμο στο χωριό Μεσαύλια του Δήμου Πλατανιά. Κανείς φυσικά δεν ξεχνάει, το τραγικό γεγονός που συνέβη το 2022 στην Αγιά Φωτιά του Δήμου Ιεράπετρας όταν τεράστιος βράχος που αποκολλήθηκε, σκότωσε μια γυναίκα από τη Σλοβενία, τη στιγμή που κοιμόταν μέσα στο κατάλυμα της.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην περίπτωση της κατολίσθησης στο φαράγγι του Κοτσυφού, είναι ότι μόλις πριν ένα μήνα είχε παραδοθεί το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, το οποίο περιλάμβανε την τοποθέτηση μεταλλικών πλεγμάτων προστασίας.  Στους κατοίκους της περιοχής, είναι διάχυτη η άποψη ότι η κατολίσθηση που σημειώθηκε συνδέεται με το έργο προστασίας των πρανών και συγκεκριμένα με τη διάτρηση των βράχων για την τοποθέτηση των μεταλλικών πλεγμάτων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το τι έφταιξε και τα μεταλλικά πλέγματα αντί να αποτελέσουν δίχτυ προστασίας ίσως και να προκάλεσαν την κατολίσθηση. Τα ερωτήματα μάλιστα πολλαπλασιάζονται αν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο έργο κόστισε 872.771 €.

Επειδή, για την Κρήτη η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και το κλείσιμο του δρόμου που διασχίζει το φαράγγι έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Επειδή, μόλις πριν από ενάμιση χρόνο στη Κρήτη θρηνήσαμε θύμα από κατολίσθηση.

Επειδή, η ασφάλεια στις μεταφορές θα έπρεπε να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του υπουργείου σας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επαρκή χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων μελετών και έργων ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το ταχύτερο δυνατόν η ασφάλεια στις μεταφορές σε όλη την Κρήτη;
  2. Έχει ξεκινήσει έρευνα, και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται, σχετικά με το τι δεν πήγε καλά με το έργο στο φαράγγι του Κοτσυφού;

Αίτηση Κατάθεσης εγγράφων

Αιτούμαστε και παρακαλούμε όπως μας χορηγήσετε το σύνολο των μελετών (τοπογραφικών, γεωλογικών, γεωτεχνικών κλπ) που έγιναν για το έργο αντιμετώπισης των βροχοπτώσεων στο φαράγγι του Κοτσυφού.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παύλος Πολάκης

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Θρασκιά Ουρανία

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπάς Πέτρος

Χρηστίδου Ραλλία

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση