HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση για το μέλλον των κοινωνικών δομών στο Ηράκλειο

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το μέλλον των κοινωνικών δομών στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, συνάντηση των φορέων που υλοποιούν τα προγράμματα των κοινωνικών δομών του Δήμου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, των εργαζομένων και εκπροσώπων βουλευτών, καθώς τα προγράμματα βρίσκονται στον αέρα λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και απόλυσης των εργαζομένων σ’ αυτά.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή η δημοτική παράταξη του δήμου Ηρακλείου «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση:

«Η συνάντηση αυτή έδειξε σε όλο της το μεγαλείο την κατάσταση που επικρατεί στις δομές αυτές. Πρόκειται για μια «πράξη»  που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» (ΕΣΠΑ) που ξεκίνησε  16-1-2013 με ημερομηνία λήξης 16-1-2015, πήρε παράταση ως 30-6-2015 και καταληκτική ημερομηνία 30-9-2015. Την «πράξη» αυτή  έχει αναλάβει στον δήμο Ηρακλείου η «Ζωοδόχος Πηγή»  (ΜΚΟ) σαν «συντονιστής φορέας» . Αυτές οι δομές  απασχολούν 33 εργαζόμενους και εξυπηρετούν  5000 οικογένειες του Δήμου μας!  Οι «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας» είναι οι παρακάτω και κάθε μια έχει σαν μια αντίστοιχη ΜΚΟ σαν φορέα λειτουργίας:

1)Κοινωνικό Παντοπωλείο  (Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού)

2)Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου)

3)Δομή παροχής Συσσιτίων (Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού)

4)Κοινωνικό Φαρμακείο (Σύλλογος Γονέων Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου)

5)Δημοτικός Λαχανόκηπος (Σύλλογος Γονέων Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου)

6)Τράπεζα χρόνου (Κέντρο ειδικών παιδιών Ζωοδόχος Πηγή)

7)Γραφείο Διαμεσολάβησης (σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου)

Σε αυτό το «εταιρικό σχήμα» όπως ονομάζεται, συμπράττουν διάφοροι φορείς και επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο Δήμος Ηρακλείου.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση και με βάση όσα ειπώθηκαν, έγινε φανερό ότι αυτές οι δομές που στηρίχθηκαν σε προγράμματα «αντιμετώπισης της φτώχειας», έχουν ημερομηνία λήξης και επομένως δεν μπορούν να παρέχουν σταθερά τις υπηρεσίες τους μιας και δεν έχουν σταθερή χρηματοδότηση ενώ δεν περνάνε και από κανένα έλεγχο του Δήμου.

Κόντρα στις φωνές (δημοτική αρχή, παράταξη Γ. Κουράκη, Πρόεδρος ΕΚΗ)  που καλούν τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους να κάνουν υπομονή, να μην διεκδικήσουν έστω τα δεδουλευμένα τους και να περιμένουν υπογραφές υπουργών και φορέων, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μ. Κασαπάκης, τόσο στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (13-7-2015) στο οποίο έθεσε το θέμα παρουσία των εργαζομένων όσο και στη σημερινή συνάντηση πρότεινε τα παρακάτω:

  • Όλες οι δομές να περάσουν στην ευθύνη του Δήμου και να χρηματοδοτηθούν με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα των εργαζομένων (2-3 μηνών) και να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων από τον Δήμο Ηρακλείου με χρήματα που θα εξασφαλιστούν από την στάση πληρωμών των τόκων του ευρωπαϊκού δάνειου ύψους 50 εκ € ή με την παρακράτηση από τις πληρωμές των δόσεων της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου γι’ αυτό, ύψους 500.000 €
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με συμβάσεις για χρόνια στο Δήμο Ηρακλείου (παιδικούς σταθμούς, ΔΕΥΑΗ, κοινωνικές δομές, καθαριότητα κα).

Όσο για τα νέα προγράμματα «καταπολέμησης της φτώχειας» (όπως το TEBA/FEAD) που θα περάσουν στο συντονισμό της Περιφέρειας με χρηματοδότηση μέχρι το 2020 (νέο ΕΣΠΑ, ΣΕΣ) θα είναι μια από τα ίδια και χειρότερα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δ. Ηρακλείου είχε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του στις 22-6-2015 όπου συζητήθηκε το θέμα, τα κονδύλια των σχετικών προγραμμάτων να δίνονται ΟΛΑ για τη στελέχωση και ενίσχυση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης, ώστε να καλύπτουν κατά το δυνατόν τις ανάγκες απόρων, φτωχών και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, χωρίς καμιά απολύτως ανάμειξη ΜΚΟ και «φιλανθρωπικών» οργανώσεων. Με εργαζόμενους με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε δεκτό από τις υπόλοιπες δυνάμεις που –παρά τα λεγόμενα τους- στην πράξη ευθυγραμμίζονται με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Μένει στο ταξικό κίνημα να τα παλέψει και να τα επιβάλλει και στον αγώνα αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συμμετέχει ενεργά όπως πάντα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση