HomeΚΡΗΤΗΤελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο ζωγράφο, Αριστείδη Βλάσση

Τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο ζωγράφο, Αριστείδη Βλάσση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πένθος έχει βυθιστεί απο χθες το βράδυ το Ηράκλειο καθώς άφησε την τελευταία του πνοή ξαφνικά, στα 67 του χρόνια ένας απο τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους της Κρήτης ο Αριστείδης Βλάσσης.

Σήμερα το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι απηύθυναν το τελευταίο αντίο,  στον σπουδαίο καλλιτέχνη στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

Ο Αριστείδης Βλάσσης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947, όπου έζησε και δημιούργησε έως το 1994. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το 1993 τιμήθηκε με το «Βραβείο Καζαντζάκη», το οποίο απονέμεται από τον Δήμο Ηρακλείου.  Έργα του βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στις συλλογές της Αγροτικής και Ιονικής Τράπεζας, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στην ΕΤΒΑ, στο Πολυτεχνείο Χανίων, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Επίσης, στη συλλογή της Γκαλερί Racines, στις συλλογές Β. Φρυσίρα,Κ.Σχιζάκη και Ι. Γρυσπολάκη, στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κρήτης και στην Τράπεζα Εργασίας.

Το 1992, κατά την τιμητική επανέκδοση του Μουσικού έργου του Σταύρου Ξαρχάκου από το Μουσείο Πιερίδη, κυκλοφορεί με δικό του εξώφυλλο, ο δίσκος «Κόκκινα Φανάρια». Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα σε «Μελέτες για το Παιδί» (Εκδόσεις ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, 1991 &2001).

Έχει εικονογραφήσει επίσης το αναγνωστικό για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες της Αμερικής (Learning Greek – Μαθαίνουμε Ελληνικά, Θ. Παπαλοΐζου, 1984) καθώς και διάφορες ποιητικές συλλογές. Το 2005 η Βουλή των Ελλήνων αγοράζει από δημοπρασία έργο του , του 1986 .Το 2007 ο 3ο τόμος για την ελληνική ζωγραφική του καθηγητή ιστορίας της τέχνης και ακαδημαικού, κου Χρύσανθου Χρήστου ,της γενιας 1946-67 , βραβείο της Ακαδημίας Αθηνων., φέρει ως εξώφυλλο , έργο του.

Προς τιμήν του είναι σε εξέλιξη μεγάλη έκθεση έργων του στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ . Μαμουλάκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια με επιστολή του:

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον χαμό ενός εξαίρετου φίλου και σπουδαίου καλλιτέχνη: του Αριστείδη Βλάσση, του Έλληνα ζωγράφου που με τις δημιουργίες του, κατάφερνε διαρκώς να μας μαγεύει με το εξαίρετο ταλέντο και την ποιότητα της δουλειάς του.
Είμαι βέβαιος ότι ο Αριστείδης Βλάσσης θα ζει για πάντα μέσα στις καρδιές μας, θα τον θυμόμαστε από τα έργα του, έργα τα οποία αποπνέουν τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που τον διακατείχαν, αλλά και το πείσμα του για δημιουργία.
Στην οικογένεια και στους οικείους του, εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση