HomeΚΡΗΤΗΚατά της απόφασης για το πυρηνελαιουργείο ο δήμος Μινώα Πεδιάδας

Κατά της απόφασης για το πυρηνελαιουργείο ο δήμος Μινώα Πεδιάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως μη σύννομη, με βάση το άρθρο 58 του Καλλικράτη, προσβάλλει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για το θέμα της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου στη θέση Γαζέπη Μύλος. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αρ. 171/2014), στρέφεται εναντίον της απόφασης που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας (αρ. πρωτ. 14119/4-11-2014), καταθέτοντας προσφυγή στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας είχε προσφύγει στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ενάντια στην Απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης με την οποία δόθηκε άδεια αορίστου χρόνου για τη λειτουργία του εν λόγω πυρηνελαιουργείου (αρ. πρωτ. 2162/Φ14.758/8-9-2014). Ωστόσο, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης απέρριψε την προσφυγή του Δήμου όχι εξετάζοντας την ουσία της, δηλαδή το βάσιμο της προσφυγής, αλλά προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι είναι «μη τυπικά δεκτή» για λόγους που σχετίζονται με τη διαδικασία λήψης της απόφασης για την υποβολή της.

Ωστόσο, το άρθρο 58 του Καλλικράτη με τίτλο «Αρμοδιότητες Δημάρχου» προσδιορίζει με σαφήνεια στην παράγραφο 2 ότι: «Όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης, ο δήμαρχος μπορεί να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να υποβάλει προς έγκριση τη σχετική απόφασή του κατά την επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής».

Εύλογα λοιπόν, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, προσέφυγε ενάντια στην απόφαση του Γενικού Γραμματέα, χαρακτηρίζοντάς την ως μη σύννομη, αφού η απόφαση περί υποβολής της προσφυγής είχε τεθεί κανονικά προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 58 του Καλλικράτη.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας προσφεύγει στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 (παρ. 5 ΔΚΚ του Ν. 3463/2006, Α΄ 114), που έχει ως έργο της την εξέταση προσφυγών κατά αποφάσεων του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναμένοντας να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να εξεταστούν επί της ουσίας οι αντιρρήσεις του Δήμου για την αδειοδότηση του πυρηνελαιουργείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση