HomeHL-GreeceΤσίπρας από Βρυξέλλες: «Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση»

Τσίπρας από Βρυξέλλες: «Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση»

Τι δήλωσε για το Κυπριακό και το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

Όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα», το ίδιο έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παρατήρησε: «Είναι θετικό το ότι δεν ήταν θέμα, διότι αν ήταν, θα ήταν θέμα κρίσης. Και δεν ήταν θέμα, διότι είχαμε ξεκαθαρίσει, πως αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο Eurogroup, θα ήταν θέμα και θα είχαμε κρίση. Φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό. Το γεγονός ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης είναι μια θετική εξέλιξη».

Παράλληλα είπε, ότι είναι καλύτερα η ΕΕ να μην αποφεύγει τις κρίσεις την τελευταία στιγμή, αλλά πριν δημιουργηθούν και τόνισε πως συνομίλησε για το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ.Όσο για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πώς υπογράμμισε στη Σύνοδο Κορυφής ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα και παραβατικότητα από τους γείτονες στην περιοχή του Αιγαίου.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνάνε μέσα και από τον σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας, ενώ επανήλθε στο ζήτημα του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη θα καταλήξουν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις και να εγκαταλείψει τις προκλήσεις, εάν θέλει να έχει βλέψεις για ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις» ανέφερε συγκεκριμένα, χωρίς να δώσει περισσότερη έκταση στο θέμα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση