Η Αθήνα σήμερα, Τετάρτη, και η Κρήτη αύριο, Πέμπτη, αποχαιρετούν τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με πάνδημες εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του μακροβιότερου Έλληνα πολιτικού, ο οποίος με την παρουσία του στη δημόσια ζωή σημάδεψε ανεξίτηλα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

shmeioma1-1

Η συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού είναι μεγάλη τόσο ανάμεσα στους οπαδούς και φίλους της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ευρύτερα από πολίτες, που έσπευσαν να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οδό Πειραιώς, εκφράζοντας τη θλίψη τους για τον πολιτικό ηγέτη που «έφυγε» πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, αφήνοντας πίσω το δικό του έντονο αποτύπωμα στα πολιτικά δρώμενα και πολλές παρακαταθήκες για τις νεότερες γενιές.

hmeioma3-1

Γαλάζιες πηγές υπολογίζουν σε πάνω από 3.000 τους πολίτες όλων των ηλικιών που επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο και έγραψαν συγκινητικά μηνύματα στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

Δείτε live

https://www.youtube.com/watch?v=4wbNUsk1yew

Την ίδια ώρα, περίπου αντίστοιχος αριθμός πολιτών επισκέπτονταν το γραφείο του εκλιπόντος στην οδό Αραβαντινού, όπου επίσης υπάρχει ανοιχτό βιβλίο συλλυπητηρίων.

mhtsotakis1-1

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εγρήγορση, καθώς ήταν δέκτες του «ζωηρού» ενδιαφέροντος πολιτών από όλη την επικράτεια που επιθυμούσαν να πουν από κοντά το «ύστατο χαίρε» στον πρώην πρωθυπουργό συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις αποχαιρετισμού που θα γίνουν στην πρωτεύουσα, αλλά και στα Χανιά, στην ιδιαίτερη πατρίδα του εκλιπόντος.

mhtsotakis2-1

Στη Μητρόπολη Αθηνών

Με βάση το πρόγραμμα, η σορός του πρώην πρωθυπουργού μεταφέρθηκε και τίθεται από το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει έως τις 13:30. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει, στις 15.00, η εξόδιος ακολουθία την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου που αναμένεται να συρρεύσει στο μητροπολιτικό ναό της πρωτεύουσας.

Δίπλα δίπλα, η Ντόρα, η Κατερίνα, η Αλεξάνδρα, ο Κυριάκος συνόδευσαν στον πατέρα τους στο εσωτερικό του Ναού.

mitsotakis1

Εκεί και τα εγγόνια του, Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και όχι μόνο, ενώ σιγά- σιγά ο κόσμος αυξάνεται.

Εκεί, από νωρίς το πρωί, νέοι – μέλη συλλόγων Κρητών από όλη την Αττική που ντυμένοι με παραδοσιακές στολές βρίσκονται στη Μητρόπολη Αθηνών για να τιμήσουν τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

mitsotakis5

Επικηδείους, κατά πληροφορίες, πρόκειται να εκφωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιος του εκλιπόντος Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis2

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο και τη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, η τελετή θα γίνει με την απόδοση στον εκλιπόντα τιμών εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Στη Μητρόπολη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έφτασε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Έξω από τον ναό τον υποδέχθηκε αρκετός κόσμος, ενώ κάποιοι από αυτούς φώναζαν «σας αγαπάμε» και τον χειροκρότησαν. Ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις και συνοδεύτηκε μέσα στη Μητρόπολη.

Δείτε την άφιξή του:

https://www.youtube.com/watch?v=mKYZ4jusCYw

Συγκινημένοι πολίτες τον αποχαιρετούν

Συγκινημένοι πολίτες από το πρωί συρρέουν στη Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το δικό τους αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καθώς η σορός του έχει τεθεί από το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα.

mhtostakhs-kosmos

kosmos kosmos1

Όσοι μπαίνουν στην Μητρόπολη πλησιάζουν το καλυμμένο με την ελληνική σημαία φέρετρο και αποχαιρετούν τον πρώην πρωθυπουργό που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.

https://www.youtube.com/watch?v=N4n004mloz4

kosmos1

«Νιώθω θλίψη και στεναχώρια, το λέω από την ψυχή μου» είπε μια γυναίκα στο protothema.gr προσθέτοντας ότι «τα έλεγε από το 1993 ότι δεν μπορούμε να τρώμε περισσότερα από όσα βγάζουμε».

«Ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός αλλά δεν τον άφησαν» τονίζει ένας δεύτερος πολίτης υπενθυμίζοντας τις αλλαγές που επιχείρησε ως πρωθυπουργός και τις αντιδράσεις που συνάντησε.

kosmos2

Άλλοι πάλι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «ήταν κύριος και δυνατός και αγαπούσε με καρδιά, ο θεός να τον αναπαύσει», «ήταν μια προσωπικότητα μοναδική, η ζωή του ανεπανάληπτη, δεν θα τον ξεχάσουμε».

mhtsotakis3-1

Δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη

Η οικογένεια Μητσοτάκη, ωστόσο, με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη εξέφρασε την επιθυμία να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο με τα έξοδα της κηδείας όπως ορίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις τελετών που προβλέπεται να γίνονται δημοσία δαπάνη.

Επιθυμία, εξάλλου, του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ALPHA BANK, IBAN – GR6901401770177002002000045, SWIFT – CRBAGRAAXXX.

*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: ALPHA BANK,

GR 6301401200120002002011.

*WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA.

mhtsotakis4-1

Δίπλα στη Μαρίκα και με θέα το Κρητικό πέλαγος

Μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα Χανίων.

Τη σορό θα υποδεχθεί ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, μέλη του οποίου στο παρελθόν είχαν μεταφέρει τις σορούς των δύο Βενιζέλων.

Κατόπιν, με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, η σορός θα μεταφερθεί από τη Σούδα στον ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας, όπου θα εκτεθεί εκ νέου σε λαϊκό προσκύνημα και θα γίνει αγρυπνία.

Την επομένη και αφού ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση θα μεταφερθεί στις 15.00 στην «τελευταία κατοικία» που επέλεξε για τον εαυτό του ο ίδιος ο εκλιπών, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, δίπλα στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.

Ο τάφος του ζεύγους Μητσοτάκη βρίσκεται σε ένα μικρό, ολοπράσινο κοιμητήριο με θέα που ξεπερνά τον κόλπο της Σούδας και χάνεται στον ορίζοντα του Κρητικού πελάγους, όπως περιγράφουν όσοι τον έχουν επισκεφθεί. Η κατασκευή του τάφου, αλλά και η διαμόρφωση του κοιμητηρίου, έγιναν με την προσωπική επιμέλεια του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει από ετών αποφασίσει ότι σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο θα γινόταν η ταφή η δική του και της συζύγου της.

https://www.youtube.com/watch?v=GHKQEg0ge90

protothema.gr/iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση