HomeHL-9Προς κατεδάφιση οδεύει το ετοιμόρροπο τμήμα του Δουκικού Ανακτόρου

Προς κατεδάφιση οδεύει το ετοιμόρροπο τμήμα του Δουκικού Ανακτόρου

Στις αρμόδιες υπηρεσίες το Πρωτόκολλο κατεδάφισης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ζήτημα χρόνου φαίνεται πως είναι η κατεδάφιση του επικίνδυνου τμήματος του κτιρίου στο κέντρο του Ηρακλείου, η κατεδάφιση της πρόσοψης του οποίου στον όροφο προκάλεσε χθες το μεσημέρι πανικό και αναστάτωση, αλλά ευτυχώς όχι τραυματισμό.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για κτίριο «απομεινάρι» του πάλαι ποτέ Δουκικού Ανακτόρου των Ενετών που δέσποζε στο λεγόμενο οικοδομικό τετράγωνο 33 στην περίοδο της Ενετοκρατίας στο κέντρο της Κάντιας.

Μετά το χθεσινό περιστατικό, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, ενώ ο χώρος γύρω από το ετοιμόρροπο κτίριο έχει αποκλειστεί προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο τραυματισμού, μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Εξάλλου, τα καταστήματα που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου, επί της πλατείας των Λιονταριών δεν λειτούργησαν στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί.

Η δημοτική αρχή Ηρακλείου προχώρησε ήδη στην έκδοση Πρωτοκόλλου Κατεδάφισης για το επικίνδυνο δυτικό τμήμα του ορόφου, το οποίο επιδόθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και στον σημερινή ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε όποια ενέργεια απαιτείται από τη δική του πλευρά, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η σωματική ακεραιότητα πολιτών και επισκεπτών αλλά και να «σωθεί» ένα υπαρκτό τμήμα της μεσαιωνικής ιστορίας της πόλης.

Μετά από τις χθεσινές αυτοψίες των στελεχών της Πολεοδομίας Ηρακλείου κρίθηκε επιβεβλημένη η ελεγχόμενη κατεδάφιση του επικίνδυνου τμήματος, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ξεκαθαριστεί με ποιον τρόπο θα υπάρξει η δυνατότητα παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο κτίριο, με βάση και τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση