HomeΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκης: Η αλήθεια και όχι ο λαϊκισμός θα μας εξασφαλίσει την παρουσία στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης

Μητσοτάκης: Η αλήθεια και όχι ο λαϊκισμός θα μας εξασφαλίσει την παρουσία στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης

Ομιλία στο Συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επικριτικός για την αρχιτεκτονική του ευρώ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που διεξάγεται στη Μάλτα.

«Η αρχιτεκτονική του ευρώ είναι δομημένη λάθος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του. «Οι αδυναμίες του μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μηχανισμών που θα σφυρηλατήσουν την οικονομική σύγκλιση», εξήγησε, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε μια πραγματική τραπεζική ένωση, ένα κοινό σύστημα διασφάλισης καταθέσεων και τελικώς να πετύχουμε τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους».

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι χρειάζονται «κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», σημειώνοντας: «Περικόψαμε πολύ γρήγορα τις δαπάνες και αυξήσαμε τους φόρους. Αργήσαμε πολύ, όμως, να βρούμε λύσεις στις ανάγκες των τραπεζών».

«Και υπήρξαμε πολύ διστακτικοί στην υιοθέτηση των αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων που θα μας καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς και ικανούς να πλεύσουμε με ασφάλεια στα κύματα της παγκοσμιοποίησης», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι ηγέτες της Κεντροδεξιάς πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με το παράδειγμά τους να στηρίξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα το οποίο, σημείωσε, το τελευταίο διάστημα έχει περάσει δύσκολες στιγμές.

«Οι απειλές του λαϊκισμού και του εθνικισμού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις, με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν μας, με χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες και βαρύγδουπες δηλώσεις», ανέφερε. «Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής ατζέντας. Και να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι προς όφελός τους».

Όπως είπε, «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη εάν θέλουμε ανάπτυξη και δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους πολίτες», αλλά και για «να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς κινδύνους».

Να μοιραστούμε το βάρος

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ένωση», συνέχισε: «Σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που παραμένει ανασφαλές, δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική για τον αποτελεσματικό συντονισμό εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής».

Εξειδικεύοντας την πρότασή του, ανέφερε ότι «κάθε κράτος – μέλος πρέπει να επιδείξει την ηγεσία που απαιτείται και να αναλάβει το οικονομικό βάρος που του αναλογεί ώστε οι αμυντικές δαπάνες να προσεγγίσουν το 2% του Α.Ε.Π.».

Αναφερόμενος, άλλωστε, στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, επεσήμανε ότι «αποτελεί κοινή απειλή για όλα τα κράτη – μέλη». Σημείωσε ότι «είναι βαθύτατα άδικο να αναλαμβάνουν το βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών οι χώρες εκείνες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Και τόνισε ότι «η δίκαιη κατανομή του βάρους είναι αναγκαία ώστε να δείξουμε στην πράξη ότι στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την κοινή πρόκληση».

Κατά του λαϊκισμού

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε εξάλλου την παρέμβασή του στη μάχη κατά του λαϊκισμού που πρέπει, όπως είπε, «να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας». Κατά την εκτίμησή του, αυτό θα γίνει με την «ιδιοκτησία μιας εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικής ατζέντας» που «είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξουμε τον πολιτικό διάλογο».

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μια λαϊκίστικη κυβέρνηση», τόνισε. «Θα είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που θα αποδείξουν στην πράξη ότι η πολιτική της αλήθειας, της ικανότητας, της λογικής και της μετριοπάθειας μπορεί να επικρατήσει και πάλι» πρόσθεσε.

Και, κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στην πρώτη γραμμή του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αυτό εισέρχεται στην πιο φιλόδοξη φάση του».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση