Σε 24ωρη απεργία προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη οι έκτακτοι αρχαιολόγοι και στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της πανελλήνιας κινητοποίησης του κλάδου, με αίτημα την άμεση επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί, ταυτόχρονα με αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα και σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

Παράλληλα, προκηρύσσεται και δεύτερη 24ωτη απεργία για την Παρασκευή 31 Μαρτίου για τους εργαζόμενους στο έργο της ψηφιοποίησης της ΔΔΕΑΜ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις, καθώς κρίθηκε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκτελείται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας από τη ΔΔΕΑΜ για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, στερείται αντικειμένου.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν προσχηματική την αιτιολογία της έλλειψης φυσικού αντικειμένου, θεωρώντας όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «το επιστημονικό αρχαιολογικό έργο και η κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Πολιτισμού έχουν ΄΄παραδοθεί΄΄  σε ανάδοχες εταιρείες οι οποίες προσλαμβάνουν επιστημονικό προσωπικό με κριτήρια υποδεέστερα των προσόντων τους, κινήσεις που απώτερο στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού».

Οι αρχαιολόγοι με τη διπλή κινητοποίηση διεκδικούν:

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Υπουργείο Πολιτισμού

– Προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας και όλων των προσόντων στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων

– Σταθερή πληρωμή των μηνιαίων αποδοχών στα έργα αυτεπιστασίας του ΕΣΠΑ

– Τήρηση του αρχαιολογικού νόμου και επιλογή προσωπικού από την αρχαιολογική υπηρεσία στα ιδιωτικά έργα για την προστασία των εργαζομένων και των αρχαιοτήτων

– Άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας

– Καμία απόλυση αρχαιολόγου στη ΔΔΕΑΜ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση