Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η διαδικασία για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη, καθώς όπως επισήμανε μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου που έχει αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη του ανθρωπιστικού αυτού εγχειρήματος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισήμανε ότι ο μηχανισμός που έχει ενεργοποιηθεί παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα και το μόνο που αναμένεται για να ξεκινήσει η διαδικασία της υποδοχής και της φιλοξενίας των προσφύγων που θα βρεθούν στην Κρήτη, είναι η υπογραφή της σύμβασης με τους όρους που θέτει η ίδια η Αρμοστεία.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το σύνολο του κόστους για τη μετακίνηση, την υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων θα αντληθεί από κονδύλια του προγράμματος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Κοκοσάλης δήλωσε στο cretapost πως η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει ήδη εξασφαλίσει το απαραίτητο προσωπικό που θα εργαστεί ώστε η φιλοξενία των προσφύγων να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και στο πλαίσιο του ΟΗΕ και το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Παράλληλα διευκρίνισε πως οι πρώτοι πρόσφυγες θα φθάσουν στην Κρήτη ένα μήνα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το ενδεχόμενο άφιξης των πρώτων ομάδων στις αρχές Απριλίου, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, απομακρύνεται.

Η διαμονή

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρώτη ενέργεια που θα γίνει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης είναι η δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες που επιθυμούν να ενοικιάσουν σπίτια και διαμερίσματα της ιδιοκτησίας τους στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που θα καταβάλει και τα ενοίκια μέσω του σχετικού προγράμματος. Ήδη πάντως πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να διαθέσουν τα σπίτια τους για τη φιλοξενία των προσφύγων και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα.

Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν 100 έως και 125 κατοικίες σε όλη την Κρήτη προκειμένου να φιλοξενηθούν έως και 750 πρόσφυγες. Σε κάθε σπίτι θα διαμένουν οικογένειες ή θα συγκατοικούν άτομα που πιθανότατα θα γνωρίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, σε κάθε κατοικία δεν θα μπορούν να συμβιώνουν περισσότερα από 6 άτομα.

Τμηματική άφιξη

Ακόμη, ο κ. Κοκοσάλης, ερωτηθείς από το cretapost, διευκρίνισε ότι η άφιξη των προσφύγων θα γίνεται στην Κρήτη τμηματικά και όχι ομαδικά. Θα φθάνουν στο νησί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προερχόμενοι από άλλα σημεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Η παραμονή τους θα είναι προσωρινή μέχρις ότου «τακτοποιηθούν» τα χαρτιά τους και τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Η κατανομή τους ανά νομό θα γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι στον νομό Ηρακλείου θα φιλοξενηθούν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Διατροφή, λογαριασμοί και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Όσον αφορά στη διατροφή και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη θα είναι εφοδιασμένοι με μία ειδική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους από τα σούπερ – μάρκετ, ανάλογα με τις ανάγκες των συνοίκων. Τα έξοδα που θα προκύπτουν από τις αγορές μέσω της κάρτας αυτής θα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας. Με τον ίδιο τρόπο θα πληρώνονται οι λογαριασμοί των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ώστε τα νοικοκυριά της φιλοξενίας να μην στερηθούν το ηλεκτρικό ρεύμα και το τρεχούμενο νερό και να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών. Ανάλογη μέριμνα θα έχει ληφθεί και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φιλοξενούμενων προσφύγων, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, με ένα καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Η τμηματική άφιξη των προσφύγων στην Κρήτη φαίνεται πως θα περιορίζει την μαζική άφιξη παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας που θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Συνεπώς ενδέχεται να μην υπάρξει ζήτημα με μεγάλο αριθμό προσφυγόπουλων που θα πρέπει να φοιτούν σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία ή Γυμνάσια – Λύκεια. Παρ’ όλα αυτά, σε συνεργασία και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης στην Κρήτη, θα υπάρχει η δυνατότητα συντονισμένης φοίτησης σε διάφορα σχολεία του νησιού, όπως γίνεται ακριβώς και με τα παιδιά των μεταναστών.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Φαρσάρη, Ναυσικά Κωνσταντοπούλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση