HomeHL-GreeceΚαταπέλτης οι ΜΚΟ για τα κέντρα μεταναστών: 9χρονα παιδιά προσπαθούν να αυτοκτονήσουν για να γλιτώσουν από τη δυστυχία

Καταπέλτης οι ΜΚΟ για τα κέντρα μεταναστών: 9χρονα παιδιά προσπαθούν να αυτοκτονήσουν για να γλιτώσουν από τη δυστυχία

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καταπέλτης για την κατάσταση στα κέντρα μεταναστών στα ελληνικά νησιά ήταν η έκθεση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Χαρακτηριστική η αναφορά από την οργάνωση Save the Children και Γιατροί Χωρίς Σύνορα οι οποίοι έκαναν λόγο για αυξημένα κρούσματα μεταναστών με ψυχολογικά προβλήματα. Όπως ανέφεραν, μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά με παιδιά ηλικίας 9 ετών που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας και χρήση ναρκωτικών προκειμένου να γλιτώσουν από την «δυστυχία χωρίς τέλος».

Τα κρούσματα αυτού του είδους αυξάνονται συνεχώς «λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας», σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children.

Από την πλευρά τους το Norwegian Refugee Council, η International Rescue Committee και η Oxfam στη δική τους έκθεση εκτιμούν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως «δοκιμαστικός σωλήνας» για πολιτικές ασύλου που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους υπήρξαν θάνατοι, απόπειρες αυτοκτονίας, άνθρωποι που έθεσαν εαυτούς σε κίνδυνο και παιδιά και γυναίκες που εκτέθηκαν σε βια και σεξουαλική κακοποίηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους.

Οι ΜΚΟ, όπως αναφέρει ο Guardian, υποστηρίζουν ότι η πραγματικότητα στα νησιά περιλαμβάνει ανθρώπους που αναζητούν άσυλο και υποχρεώνονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες υπερπληθυσμου για ατελείωτους μήνες. Προσθέτουν δε, ότι η πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου είναι περιορισμένη προσθέτοντας ότι συχνά ακόμα και νομικοί δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις αλλαγές σε ένα σύστημα το οποίο είναι αδύνατο να χειριστούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

«Φοβόμαστε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για κρίσεις και αλλού στον κόσμο. Πέρα από την βαθιά ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα, η ΕΕ στοχεύει στην αντιγραφή του συστήματος αυτού και αλλού και με αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλο τον κόσμο» αναφέρουν οι ΜΚΟ

Σε ξεχωριστή δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει, τέλος, ότι η συμφωνία δεν έχει μόνο αποτυχεί όσον αφορά τους στόχους που η ίδια έθεσε αλλά έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα εκτεθειμένους σε μη ασφαλείς συνθήκες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση