HomeΚΡΗΤΗΝΟΔΕ Ηρακλείου: Καταστρέφει τον οινοπαραγωγικό τομέα ο ΕΦΚ στο κρασί»

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Καταστρέφει τον οινοπαραγωγικό τομέα ο ΕΦΚ στο κρασί»

«Δεν αντιμετωπίζεται ως αγροτικό προϊόν»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο κρασί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, μόνο στο εγχώριο και όχι στο εισαγόμενο, εξομοιώνει το ελληνικό κρασί με άλλα αλκοολούχα ποτά, το οποίο  πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως αγροτικό προϊόν.

Η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο κρασί δεν εξυπηρέτησε κάποιο από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αντιθέτως, οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης, στη μείωση των πωλήσεων και στον αφανισμό των εξαγωγών.

Τα έσοδα ήταν πενιχρά, μόλις 23,6 εκ. ευρώ, αλλά η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό κρασί είναι ανεπανόρθωτη τόσο για το ίδιο το προϊόν, όσο και για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στην ελληνική περιφέρεια και στην ελληνική οικονομία. Τελικά, ο ΕΦΚ αντί νέων εσόδων, οδήγησε στην απώλεια εσόδων από το κράτος.

Η κυβέρνηση πανικόβλητη εισάγει φοροεισπρακτικά μέτρα που φέρνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: αντί της αύξησης των εσόδων, οδηγούν σε απώλεια εσόδων και σε καταστροφή σημαντικούς παραγωγικούς τομείς.

Η κυβέρνηση, μέσω του ΕΦΚ, ενισχύει την εισαγωγή κρασιού, ενώ παράλληλα οδηγεί στην καταστροφή την εγχώρια παραγωγή και αγορά κρασιού, τον οινοπαραγωγικό τομέα της χώρας μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση