HomeΕΛΛΑΔΑΛέκκας: Μειωμένες οι πιθανότητες για μεγάλο σεισμό -Υψηλό το επίπεδο αντισεισμικής ετοιμότητας

Λέκκας: Μειωμένες οι πιθανότητες για μεγάλο σεισμό -Υψηλό το επίπεδο αντισεισμικής ετοιμότητας

Με αφορμή τη Λέσβο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την εκτίμηση ότι «οι πιθανότητες να έχουμε ένα μεγάλο (σεισμικό) γεγονός είναι μειωμένες» διατυπώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Αυτό με αφορμή τους τέσσερις σεισμούς, μεγέθους άνω των 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη μείζονα περιοχή της Λέσβου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας τονίζει πως τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, αλλά και η γνώση γύρω από τα σεισμογενή χαρακτηριστικά της περιοχής, μπορούν να οδηγήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων με δύο θετικά στοιχεία για τον ελλαδικό χώρο αλλά και την περιοχή.

Το πρώτο είναι πως πρόκειται για «αρκετά έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία όμως δεν εντοπίστηκε στον ελληνικό χώρο, εντοπίστηκε στο καθαρά στον τουρκικό χώρο», όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι πως πρόκειται για δραστηριότητα που «πολύ δύσκολα θα περάσει στον ελληνικό χώρο καθότι υπάρχουν υπόγειες δομές, ‘φράγματα’, τα οποία εμποδίζουν τη διαδικασία ενεργοποίησης των ρηγμάτων προς την πλευρά της Λέσβου», τουτέστιν δομές χάρη στις οποίες «δεν είναι εύκολο να περάσει» η σεισμική δραστηριότητα προς την πλευρά του ελληνικού νησιού.

«Οι πιθανότητες να έχουμε ένα μεγάλο γεγονός είναι μειωμένες» σημειώνει ο κ.Λέκκας που τονίζει πως στην Ελλάδα για να έχουμε κάποιες επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον, πρέπει η δόνηση να είναι «της τάξεως των 6 Ρίχτερ και άνω και μάλιστα να είναι σεισμός τοπικός (ενώ) ο σεισμός των έξι Ρίχτερ είναι 33 φορές μεγαλύτερος από εκείνον των 5 (Ρίχτερ)».

Τέτοιους σεισμούς δεν έχουμε από την πλευρά της Λέσβου τόνισε ο κ. Λέκκας καθότι «δεν έχουν ενεργοποιηθεί τέτοια συστήματα».

«Έχουμε πολλά περιθώρια ασφάλειας ακόμη» σημειώνει ενώ παράλληλα επισημαίνει πως στην περιοχή «μπορεί να αντιμετωπιστεί» ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ όπως και ένας των 5 καθότι «έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε (έχει γίνει) και έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο (αντισεισμικής) ετοιμότητας το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση