HomeHL-9Ευθύμιος Λέκκας: Τι είπε για την άσκηση «Μίνωας 2024»

Ευθύμιος Λέκκας: Τι είπε για την άσκηση «Μίνωας 2024»

Θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες 24, 25 και 26 Απριλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις δράσεις και την προετοιμασία της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων στην Περιφέρεια Κρήτης με την κωδική ονομασία «Μίνωας 2024» μίλησε o Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

«Είναι σεισμός, είναι τσουνάμι, είναι πυρκαγιές, είναι κατολισθήσεις, είναι εγκλωβισμός σε φαράγγια, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κενό σχολείων, νοσοκομείων, στα αεροδρόμια. Είναι μια άσκηση πλήρους ανάπτυξης. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει ποτέ στον ελληνικό χώρο. Θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες 24, 25 και 26 Απριλίου» τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Προετοιμάζουμε αυτή την ώρα επεισόδιο για τσουνάμι στο νησί. Στο νομό Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο και κάνουμε τις απαραίτητες προεργασίες έτσι ώστε να δούμε πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος τη στιγμή που θα έρθει το 112. Θα ειδοποιηθούν όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης. Η άσκηση θα πρέπει να υποδείξει ουσιαστικά τις ελλείψεις που έχουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις βελτιώσουμε» σημείωσε.

«Θα συμμετέχουν 14.000 εκπαιδευτικοί, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, τα αεροδρόμια, όλες οι νοσοκομειακές μονάδες, όλοι οι μαθητές της Κρήτης. Θα γίνουν εκκενώσεις σχολείων, θα γίνει απεγκλωβισμός από το φαράγγι της Σαμαριάς. Θα έχουμε καταρρεύσεις κτιρίων», πρόσθεσε.

Οι αντοχές των κτιρίων στην Ταϊβάν, το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»

Παράλληλα μίλησε και για την εικόνα των κτιρίων στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό μεγέθους 7,4.

“Η γενική εικόνα των κτιρίων της Ταιβάν οφείλεται στις πολύ μεγάλες επιταχύνσεις. Τινάζει τα κτίρια στον αέρα, αποκολλώνται τα κτίρια από τις κολώνες και στη συνέχεια όταν καθοδικά κάθονται έχουν με μία κλίση. Αυτή είναι η γενική εικόνα που είδαμε το 1999 στην Ταϊβάν αλλά και το 2018 στην περιοχή” τόνισε.

Μιλώντας για το “Δαχτυλίδι της Φωτιάς” σημείωσε ότι είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές. “Γιατί συγκρούεται στο συγκεκριμένο σημείο όχι μόνο με την ευρωπαϊκή πλάκα, την ευρασιατική πλάκα, αλλά και με την πλάκα των Φιλιππίνων. Δηλαδή στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχουμε σύγκρουση δύο πλακών όπως έχουμε στην Ιαπωνία ή λιγότερο εδώ στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές. Εκεί έχουμε τρεις τεκτονικές μεγάλες πλάκες του Ειρηνικού, της Ευρασίας και την Πλάκα των Φιλιππίνων. Είναι το κομβικό σημείο του πλανήτη” τόνισε.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση