HomeHL-WorldΜοσούλη: Οι ιρακινές δυνάμεις έφθασαν στις όχθες του Τίγρη

Μοσούλη: Οι ιρακινές δυνάμεις έφθασαν στις όχθες του Τίγρη

Mε επιθέσεις αυτοκτονίας απαντά ο ISIS

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Oι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ έφθασαν για πρώτη φορά στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη Μοσούλη, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.

Οι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (CTS) «έφθασαν στον ποταμό Τίγρη από τα ανατολικά» και αναπτύχθηκαν περιμετρικά μιας από τις τέσσερις γέφυρες της Μοσούλης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου τους, Σαμπάχ αλ Νομάν.

Η προέλαση των ανδρών της CTS στις όχθες του Τίγρη σηματοδοτεί μια συμβολική και τακτική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις, τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης. Η πρόσβασή τους στον ποταμό περιπλέκει την κατάσταση για το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ανεφοδιασμού.

Από τα μέσα Οκτωβρίου οι ιρακινές δυνάμεις -μια δύναμη 100.000 στρατιωτών, κούρδων μαχητών και σιϊτικών πολιτοφυλακών με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη – έχουν σταδιακά ανακτήσει τον έλεγχο πολλών συνοικιών στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Ωστόσο οι δυτικές όχθες παραμένουν υπό τον πλήρη έλεγχο των τζιχαντιστών.

Βομβιστικές επιθέσεις των τζιχαντιστών

Στη Βαγδάτη ένας καμικάζι σκότωσε 13 ανθρώπους οδηγώντας ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε λαχαναγορά της ανατολικής συνοικίας Τζαμίλα, όπου κατοικούν ως επί το πλείστον σιϊτες.

Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση λέγοντας ότι στόχος ήταν «μια συνάθροιση σιϊτών».

Λίγες ώρες αργότερα ένας καμικάζι που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σε άλλη σιϊτική συνοικία, τη Μπαλαντιγιάτ σκοτώντας επτά ανθρώπους.

Πάνω από 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στη Βαγδάτη κι άλλες πόλεις του Ιράκ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιοχής των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ ανανκοίνωσε ότι κουρδικές και συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν σε κοινή επιχείρησή τους στην πόλη Χαουίγια, κοντά στο Κιρκούκ, ένα ηγετικό στέλεχος του «Ισλαμικού Κράτους»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση