HomeHL-Economy«Φοροθύελλα» 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

«Φοροθύελλα» 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

Αδειάζουν οι τσέπες των νοικοκυριών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την υποχρέωση να καταβάλουν φόρους και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ έχουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, αλλά είναι αμφίβολο εάν πολλοί από αυτούς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε έναν τόσο μεγάλο όγκο φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο κίνδυνος να πάθουν «φορολογικό μπλακ- άουτ» και να κηρύξουν «στάση πληρωμών» τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι πλέον μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, αν ληφθεί υπόψη ότι μετά το μπαράζ υποχρεώσεων πληρωμής φορολογικών οφειλών μέσα στον Δεκέμβριο ακολουθεί τον Ιανουάριο του 2017 η επιβολή των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που ψηφίστηκαν φέτος τον Μάιο.

Oι προθεσμίες

Στο τέλος του έτους λήγουν ταυτόχρονα οι προθεσμίες για την καταβολή δόσεων 4 διαφορετικών φόρων και τελών υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής μηνιαίων δόσεων διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, στις 30 Δεκεμβρίου 2016 λήγουν οι προθεσμίες για την καταβολή:

* Της πέμπτης δόσης ΕΝΦΙΑ του έτους 2016, που βεβαιώθηκε σε περισσότερους από 6,36 εκατ. φορολογούμενους (6,313 εκατ. φυσικά και 50.000 νομικά πρόσωπα). Το συνολικό ποσό που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 624 εκατ. ευρώ.

* Της έκτης ή της έβδομης μηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε φέτος σε περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα για τη χρήση του έτους 2015. Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που πρέπει να καταβληθεί εντός του τρέχοντος μηνός υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ

* Της πρώτης δόσης του ΦΠΑ ή ολόκληρου του ποσού του ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρίες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία, με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Νοεμβρίου, καθώς επίσης και της δεύτερης δόσης του ΦΠΑ του μηνός Οκτωβρίου, που βεβαιώθηκε στις εταιρίες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία, με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό του ΦΠΑ που έπρεπε να αποδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου από τους παραπάνω υπόχρεους υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

* Των τελών κυκλοφορίας του 2017. Εως τις 30-12-2016, πάνω από 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2017. Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.

* Των μηνιαίων δόσεων διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στις 30-12-2016 λήγουν μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης του νόμου 4321/2015 για τις «100 δόσεις» και της «πάγιας ρύθμισης» των νόμων 4152/2013 και 4174/2013. Το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση