HomeHL-WorldΝτόναλντ Τραμπ: Πώς θα πληρώσει τα 438 εκατ.$ που οφείλει με δικαστικές αποφάσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς θα πληρώσει τα 438 εκατ.$ που οφείλει με δικαστικές αποφάσεις

Πρόστιμο μαμούθ 354,9 δολαρίων και αποζημίωση 83 εκατ. στην Τζιν Κάρολ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα σε λίγες εβδομάδες επιβλήθηκαν δύο τεράστιες χρηματικές ποινές στον Ντόναλντ Τραμπ, σε δύο δίκες στη Νέα Υόρκη: αποζημίωση 83 εκατομμυρίων δολαρίων για συκοφαντική δυσφήμιση της Τζιν Κάρολ και πρόστιμο 354,9 εκατομμυρίων για απάτη.

Αυτές οι δύο ετυμηγορίες κοστίζουν στον πρώην πρόεδρο 438 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι από τα χρήματα που μπορούσε να κληθεί να πληρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, λόγω των δικαστικών περιπετειών του.

Το Bloomberg εκτιμά ότι το 2021 η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ ανερχόταν σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάτι που σημαίνει ότι μόνο αυτές οι δύο δικαστικές αποφάσεις θα μπορούσαν να του κοστίσουν σχεδόν το ένα πέμπτο της περιουσίας του.

Όλα εξαρτώνται από τις εφέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα κάνει έφεση και για τις δύο αποφάσεις, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει τελικά.

Δεν είναι σαφές πόσο χρονικό διάστημα θα πάρουν οι εφέσεις. Για παράδειγμα, εφετείο δεν έχει βγάλει ακόμα ετυμηγορία για την έφεση σε απόφαση του Μαΐου του 2023 για ξεχωριστή υπόθεση που σχετίζεται με την Τζιν Κάρολ. Το δικαστήριο έκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ ένοχο για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση και τον διέταξε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, τεχνικά το εφετείο εξετάζει δύο εφέσεις σχετικά με τη δίκη στην οποία ο Τραμπ κατηγορείται για απάτη. Δεν είναι σαφές αν το εφετείο θα αποφασίσει να εξετάσει μαζί ή ξεχωριστά τις δύο εφέσεις, αλλά πιθανότατα θα περάσουν λίγοι μήνες προτού ανακοινωθεί κάποια απόφαση.

Απίθανο να χρεοκοπήσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Τα 438 εκατομμύρια δολάρια δεν είναι μικρό ποσό, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλούσιος. Για να κηρύξει πτώχευση, θα πρέπει να αποδείξει ότι το πρόστιμο ξεπερνά την αξία των περιουσιακών στοιχείων του, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο.

Κατά τη διάρκεια κατάθεσης στους εισαγγελείς, για την υπόθεση της απάτης, τον Απρίλιο του 2023, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι έχει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Από τότε, σύμφωνα με το Forbes, ο Τραμπ έχει επενδύσει μεγάλο μέρος των μετρητών του σε ομόλογα, ενώ ένα μικρό ποσοστό διατηρείται σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Μετά τις δικαστικές αποφάσεις, πιθανόν να χρειαστεί να πουλήσει μεγάλο μέρος όλων αυτών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Τραμπ θα χρειαστεί να βάλει χέρι στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του. Στο παρελθόν έχει εξασφαλίσει μια «ένεση» μετρητών με την πώληση ακινήτων. Πούλησε το γκολφ κλαμπ του στο Μπρονξ πέρυσι και το 2002 ολοκλήρωσε την πώληση κτηρίου που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στην Ουάσινγκτον. Δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι από τη δεύτερη πώληση πήρε 131,4 εκατομμύρια- προ φόρων- σύμφωνα με τους New York Times.

Θα είναι μια δύσκολη απόφαση για κάποιον που μόλις πριν από λίγα χρόνια υποστήριξε ότι η περιουσία του ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτοί οι ισχυρισμοί του πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του. Στη δίκη του προηγούμενου μήνα για την υπόθεση της Τζιν Κάρολ, οι δικηγόροι της κάλεσαν τους ενόρκους να αποφασίσουν μεγαλύτερη αποζημίωση ακριβώς επειδή ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει ότι είναι τόσο πλούσιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να πληρώσει, παρά τις εφέσεις

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ περιμένει τις αποφάσεις πολλών εφέσεων, θα πρέπει να δώσει τα χρήματα στο δικαστήριο. Σε περίπτωση νίκης του σε κάποια από τις εφέσεις, θα πάρει πίσω τα χρήματα.

Έχει μερικές επιλογές για το πώς θα πληρώσει το δικαστήριο. Θα μπορούσε να πληρώσει τώρα όσα οφείλει με μετρητά. Ή θα μπορούσε να μην καταβάλει όλα τα χρήματα προκαταβολικά και να παράσχει εγγυήσεις για τα υπόλοιπα.

Τα χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει με ζήλο χρήματα για τις δικαστικές περιπέτειές του, πιθανότατα λόγω των αρκετών εξόδων για τις δύο αστικές και τις τέσσερις ποινικές δίκες.

Δεν είναι σαφές τι ποσοστό των οφειλών του μπορεί να αποπληρώσει με χρήματα από την προεκλογική εκστρατεία του. Ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει στους υποψήφιους να χρησιμοποιούν για προσωπικά έξοδα κονδύλια της καμπάνιας.

Όμως, δεν έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά τα κονδύλια σε δίκες. Το Associated Press ανέφερε τον Οκτώβριο ότι η επιτροπή πολιτικής δράσης του Τραμπ «Save America» πλήρωσε 37 εκατομμύρια δολάρια σε νομικές δαπάνες. Ποσό που αποτελούσε πάνω από τα μισά έξοδα της επιτροπής.

Στο μεταξύ, η ροή των χρημάτων συνεχίζεται. Ο Τραμπ ήταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες δωρεές το περασμένο φθινόπωρο, συγκεντρώνοντας 45,5 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο. Ο Ρον ντε Σάντις- που αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών τον Ιανουάριο- ήταν ο δεύτερος της λίστας με περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια.

lifo.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση